Strongman Iskola

 / 5.0

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Darázs Ádám: Strongestman Iskola - 1. rész

Végül is lényeg a lényeg, beszélgettem pár sráccal,akik nem igazán tudták merre induljanak el az erősemberkedés rögös útján. Tehát, ha valaki már rendelkezik azzal a tudati károsodással, hogy szeretne erőatléta lenni, leírok pár sort, mi az amit még nem árt ha megtesz az ügy érdekében. Természetesen az itt leírtak nem szentírások, és ha nem tartjátok be nem kell vasárnap meggyónni. Viszont az, hogy én itt jótékonykodok veletek, azt látják föntről... : )


Konditerem

Nagyon fontos a terembe az edzés, elsősorban az erőemelő gyakorlatok és némi kiegészítés. Itt szeretném még azt is leírni, hogy nem biztos, hogy a sok edzés a leggyorsabb út az erő felé. Ha a sok edzés egyenesen arányulna a vele járó erővel non-stop edzőtermeket kéne nyitni, hogy napi 18-20órákat tudjunk edzeni... Szerény személyem heti egyszer megy terembe. A Cuccos (a teremvezető a Body Bongóban) szerint ez tökéletesen megfelelö mennyiség, bár szekálódásaimmal így is sokszor súrolom az elviselhetőség határát... Nem értékeli túláradó szeretetemet a maga kb. 170centijével... : ) Tehát miután bemelegítettem kistestem, guggolni szoktam. Nincs nagy humbuk, egy a fontos, hogy igazán erős legyen a lábad: teljesen le kell, hogy menj a súllyal, ameddig csak bírsz!! Koppanásig!! A rogyasztás semmire se való, ráadásul nem is tesz jót az izületeknek. Nekem a 6 széria jön be igazán, aképpen, hogy pl: két széria a 220-al utánna háromszor a 240 és egyszer a 250kg. Ismétlésszámom ha erős akarok lenni a 3,de azért van mikor kipróbálom az egyeket is. Alapozni 6-tal szoktam. Meg olyan is van mikor 16-ot guggolok a 205-be, de akkor sokan látnak...: ) Pihenni két gyakorlat közt alpozásnál 1-2percet kéne, ha szezon van akár az 5-6 is belefér. A guggoláshoz mindig használok övet és cérnafáslit, megelőzendő a sérüléseket, csúnya dolgokat tud átmozgatni igen kellemetlenül az a fránya súly. A lábedzésemet be is végeztem.

Ha ezzel végeztem akkor fekvenyomni szoktam, ezidőre oldódik az irántam érzett utálat a terembe, valakit mindig be tudok füzni, hogy segítsen beadni a súlyt...

Itt is egyszerű vagyok mint általában, bemelegítés után 2szériát nyomok az "alapsúlyomba" és utánna teszek még 10-et rá, így csinálok 3 szériát. Ezután szűken nyomok fekve, kedvencem a francia rúddal, de ha sima van az sem gáz. 4 szériát nyomok így le, ugyanakkora ismétlésszámmal mint a "normális" fekvenyomásnál. Az ismétlésszámok egyébként ha éppen azt képzelem magamról, hogy erős vagyok 1-2 max 3, ha karalábé vagyok 6-8-at szokom. Az utolsó gyakorlat a cici izgatására a tolóczkodás függőlegesen. Itt úgy kínzom magamat, hogy mindig csak 6-8 menjen 4 szériába. És én ezzel be is végeztem a magam edzését. Ezután még egy csipetnyi szekálódás, majd bepakolom a Tornádót a hammerembe és irány haza.

Ha mondjuk ez volt a hétfő (nekem péntek) akkor a kedd elég egyszerű. Nem csinálok semmit. Mert a megfelelő pihi legalább annyira fontos mint maga az edzés.

Szerda. Ha mondjuk alapjáraton nem rendelkezel akkora eszköztárral mint a Nemzeti Színház és a nagy bajnok, de pár dolgot azért szeretnél megcsinálni, következő a sorsod. Az erősemberek alapgyakorlatai: 1.farönknyomás, 2. kerékforgatás, 3. koffercipelés, 4. kőgolyóemelés 5. szánkóhúzás. Ez az 5 a legalapvetőbb, van még pár fontos mint pl: a piramis, a dobószámok, lengősúly, sziklacipelés, stb. de ha mást nem csinálsz csak az 5 alap dolgot, már nem vagy elveszett ember.

  • Farönknyomás: 70cm fogásszélesség, 30 cm átmérő a méretei a rönknek, a hossza a súly miatt variálható. Bemelegítés után úgy csinálom,hogy a 6. szériába nyomjam a legnagyobbat. Ha alapozok 6ismétléssel és 5 szériában próbálkozom. A pihenőidők és maguk az elvek a megeggyeznek a termes edzésnél leírtakkal. Ha nincs rönköd egy jóképű szikla is megteszi vagy valami hasonló dolog ( megfelelő súlyú fatuskó, jól kitömött zsák, gumi, söröshordó stb.). Ha ezt sem tudod megoldani, akkor a következő edzésnapon állva nyomás rúddal terembe.
  • Kerékforgatás: az első dolog, hogy a környékbeli tsz-ből vagy gumitelepről elkunyerálni a számukra már használhatatlan, de a te céljaidra még tökéletesen megfelelő Rába Steiger kaliberü kereket (azért írtam ezt ide, mert nehogymá egy Mtz kerekével állj neki erősíteni, azzal a hugom is megcsinálj!!). Ha ezt hazagörgetted, akkor az edzésen 3x állj neki a feladatnak és legalább 5-6 alkalommal fordítsd át. Ha tudod. Próbáld meg minél robbanékonyan csinálni, elvégre időre megy a feladat a versenyeken.
  • Koffercipelés: házilag kell elkészítened ezt az eszközt, ha edzeni akarsz vele. Talán a legegyszerübb ha egy jóképű csövet (hossz: 80-100cm, átmérő 18-25cm) öntessz ki betonnal és fogantyút varázsolsz a súlypontja fölé. Ha ezzel megvagy akkor kétszer sétálj vele ameddig csak bírsz! Ha a kofferelőállítás megoldhatatlan problémát állít eléd szikla, zsák vagy valamilyen nehéz dolog átölelése és magadhozszorítása után indulj utnak. Fontos! Addig menj ameddig bírsz!! Vagy kicsit tovább... : )
  • Kőgolyó: átmérője 50centi körül legyen, a lényeg, hogy 120-130cm magasra kell felpakolni. Ha nincs kőgolyód, akkor egy nehéz szikla is megteszi vagy valami hasonló. Nekem a kedvencem a a kissebbik olajoshordó betonnal kiöntve (kb. 155kg), és azt pakolgatni. Annyiszor tedd fel ahányszor megy, 2-3 alkalommal állj neki. Iszonyatossan meg fog erősíteni és olyan helyeken is érzel majd izomlázat, amit súlyzóval nem sikerül összehozni amíg élsz!!!
  • Szánkóhúzás: szintén jól átmozgat, gondolom azért láttatok már szánkót, valami olyasmit kell csinálni most is. Akkor jó a dolog, ha 30méternél több nem esik igazán jól. Nekem egy földgépgumim van, azt szoktam cibálni, a gumiak háttal vagy a gumi felé fordulva, mikor milyen kedvem van. Erre a napra befejezheted, kajázz valamit aztán jóccakát! Meg majd jóreggelt! : )

A csütörtök megint a naplopásé és ha nem akarsz mégis ping-pongozni akkor pénteken mehetsz a terembe újra.(Én heti kettőt edzek eszközökkel, de nekem elég sok eszközöm van, leírom nektek azt, amit akkor csináltam mikor még elég kevés eszközöm volt).

Felhúzás! Mindig is a kedvencem volt, csak lepakolni utáltam nagyon magam után. A szisztémám tökéletesen ugyanaz mint a guggolásnál.Ha ezzel végeztem, húzóckodás vagy szabadon vagy a gépen, 4 széria 6-8 ismétléssel, utánna még egy kicsi ülve csigás evezés 3x 8-10.

Ha nem sikerült szerdán nyomni egy igazán jót, akkor szabad súllyal kéne azt csinálni állva, amit rönkkel kellett volna. Itt azért arra vigyázz, hogy a termet ne rombold le magad körül, ha kiderül gyakorlat közbe, hogy mégse vagy olyan erős mint elgondoltad... Ha ezzel végeztem két egykezes súlyzóval szoktam nyomni ülve, úgy, hogy nem támasztom a hátamat semminek. 4x8! Úgy hallottam valami Arnoldról nevezték el ezt gyakorlatot, nem tudom ki ez a fószer, komoly eredményei ilyen nevűnek nincsenek az erősportba... Bár valami köze csak lehetett a súlyzókhoz, mert nagyon jó ez a gyakorlat!!! Aztán ennyit vállaztam.

Még kicsit bicepszezgetni szoktam francia rúddal, 5x 6-okat, ennyi szerintem elég is, igény szerint lehet még pár könnyű gyakorlatot önszorgalomból elvégezni, de nagyjából helyreraktuk a kezdődő izomcsoportokat a hétre.

Hogy ez szerintetek kevés? Úgy kell csinálni, hogy az élettől is elmenjen a kedvetek és akkor használni is fog, higgyetek nekem...

Ami még nagyon fontos és sokan figyelmen kívül hagyják: az az, ha végeztél az edzéssel, nem jelenti, hogy azt csinálsz amit akarsz. Persze azt csináltok amit akartok, de ha komoly eredményeket szeretnétek elérni nem árt, ha megfelelő mennyiségü alvás, kaja, vitamin és kreatin szerepel az életetekbe. Ha valaki éjjel melózik, egyen éjjel is és pihenjen minél többet. Természetesen a cigi, a szesz és hasonló élvezeti cikkek nem tesznek jót a teljesítménynek. Ezt nem utolsó szempontként figyelembe is tarthatjuk. Végül is szerintem ezek a dolgok a testépítők diétázásához képest semmi megerőltetést nem igényelnek.

Úgyhogy erősember palánták kalandra fel!!!
Darázs Ádám - Magyarország Legerősebb Embere 2003

Kapcsolódó cikkek
Magyarország Legerősebb Embere 2003 II.Osztályú magyar bajnokság _GÁRDONY, SPORTBEACH, 2003. JÚNIUS 28._ 1. TRAKTORKERÉK-FORGATÁS, 5X, 510KG Helyezé...
8 induló, 5 versenyszám, 40fok árnyékban, 1000gramm por egy köbméter levegőben, meg egy csomó őrült 4 keréken és szabadlábon… röviden ennyi a III. Off-Road Magy...
Dunaújvárosi Strongestman Magyar Kupa 2003. március 30. Ez a verseny egy hosszú hétvégi sorozat harmadik állomása volt (előtte voltak a Magyarország - Szer...
HÖLGYEK ÉS URAK! Az úgy volt, hogy volt ez a szombati Kunszentmártoni erősember verseny, jó volt, szép volt, ennyi!! Na, a viccet félretéve, kicsit saját...
Bajai Strongestman Magyar Kupa 2003. március 29. > _Papp Gyula nem vágja annyira a könyvtépést, megakad, de nem adja fel. Már kicsúszott a legrosszabb időbő...
MESZ II.OSZTÁLYÚ MAGYAR BAJNOKSÁG 2004 Baja, 2004. március 28. 15óra, _Versenyszámok:_ * Rönknyomás állva: 85kg-os rönk földről felvétele és kinyomása 75mp...
Az emberiség történelmében mindig jelentős szerepet töltött be az erő misztériuma. Mondhatni, hogy ez formálta ilyenné világunkat, és így meghatározza mindenko...
A tartalom: Füzessy Tibor, Vértesszőlősről ezúttal Samu helyett Nagy Ákos és strongman barátai jelentkeznek, Guldi pedig szokás szerint elmeroggyant, de jópár e...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!