Superbody 2010 beszámoló

2010-11-03

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Colos beszámolója a helyszínről, de a laptop mögül - így egy kicsit jobban belülről, mint ahogy a nézők látták!

Nagy Orsi, Fitness Forma

Vegyes érzelmekkel kezdek neki ennek a beszámolónak, több okból is. Egyrészt, mivel a verseny java részét egy laptop előtt kuksolva töltöttem el, képeket feltöltve, így nem volt lehetőségem komolyan odafigyelni a Superbody-ra. Azonban nyilván így is kialakultak benyomások, motoszkál a fejemben ez-az, amit jobb kiírni, nehogy fekélyt kapjak. Nem is beszámoló lesz ez, hiszen e tekintetben nem tudnék sok újdonsággal szolgálni, főleg így, fél szemmel figyelve a versenyt.

Schönekker László - Forma?A Superbody az év testépítő eseménye. Ez továbbra sem vitás. Az indulók száma és felkészültsége efelől nem hagy kétséget. Azonban valahogy idén nem volt benne az a tűz, mint korábban. Lehet, hogy csak én láttam már elég versenyt, ez benne van a pakliban.

 

De azért talán más oka is lehet ennek. Persze, nem akarom, hogy ez az írás afféle „miért nem jó a Superbody” jellegű kis cikk legyen. A verseny érdemei és múltja vitathatatlan, és én szeretném a legjobban, ha lenne jövője is. Kérdés, hogy jó-e az irány, ami felé haladunk.

 

Papp László - TeenagerAz idei Superbody is a forma kategóriával kezdődik. Ez egy dicséretes próbálkozás: lehetőséget biztosítani azoknak, akik nem feltétlenül akarnak első alkalommal olyan szinten foglalkozni a versenyzéssel, ami elengedhetetlen már-már egy Athletic kategóriához is. Csak meg akarják ízlelni a színpadot, a sport öröméért edzenek, és szívesen megmutatják, mit értek el eddig. Ezzel szemben mit lehetett látni a színpadon? Több olyan versenyző is volt, aki bizony inkább azt a képet mutatta, mint aki igazából Athleticbe készült, de nem jött össze a kívánt versenyforma. Vagy be sem akart oda készülni, ha nem muszáj.

 

Jenei István - GP

 

Ezeket a versenyzőket bizony ki kellett volna zárni, már a regisztráció pillanatában. Ha nem szabnak gátat ennek a tendenciának a szervezők, akkor a forma kategória az Athletic sorsára fog jutni: nevezetesen, hogy labdába sem rúghat valaki, ha nem rendelkezik vagy VALÓBAN csillagos ötös genetikával, és nem készül feltétlenül naturálban. Ne feledjük, az Athletic kategória eredendően egy naturál kategóriának indult – nem tudom, hogy a még így is verhetetlen Lénárd Lajost leszámítva hányan voltak naturálok Atlheticben, de ami ennél sokkal nagyobb baj, hogy a formában is bizony bőven jelen volt az anyaghasználat egyes esetekben, ami bizony szégyen kategóriára, de főleg az adott versenyzőre nézve. Talán ha a forma kategóriának nem lett volna díjazása, akkor valóban csak az állt volna fel a színpadra, aki ebbe a kategóriába való, és talán kirostálódtak volna azok, akik itt könnyű győzelmet reméltek.

Balogh Péter - AthleticEnnyit a formáról. Athleticben a forgatókönyv a szokásos volt: Lénárd Lajos jött, látott és győzött, pedig bőven volt már jobb formában is. Azonban felkészülését különféle tényezők nehezítették idén – mégis színpadra állt, ami mindenképpen dicséretes. Pedig biztos vannak olyan „sztárok” akik ilyen körülmények között nem vállalják be a szereplést, nehogy romoljon az imidzs….

 

Vladár Tamás - Újonc

 És itt el is érkeztem a következő problémakörhöz. Nevezetesen pedig a versenyzők számához. A forma és az athletic kategória hatalmas számú mezőnyt vonultatott fel. Ráadásul remekül felkészült versenyzőkkel. Aztán az újonc és az open már nem muzsikált ilyen szépen. A Grand Prix már sűrűbb volt, de bizony ott is lett volna kinek elindulni még. És nem azokra gondolok, akik épp külföldön versenyeznek. Lássuk be, egy Tóth Daninak egy Superbody már nem pálya. Ez van. Ő már szintet ugrott, Molnár Petivel egyetemben. Jó lett volna látni őket, de szerény véleményem szerint maximum vendégpózolóként, mert ha ők elindulnak, azzal a verseny izgalma a nulla felé kovergál. Danit úgysem tudja megfogni jelenleg egyetlen magyar versenyző sem, éljen akár itthon, akár máshol. Ezen a szinten neki már nincs mit bizonyítania. Molnár Peti két héttel korábbi, közel sem versenyformában történő szereplése is bebizonyította, hogy csúcsformában Danit leszámítva nemigen tudja senki itthon megfogni. Az ő távolmaradásuk mindenképpen bocsánatos bűnnek tekinthető – különösen azt a tényt figyelembe véve, hogy nem is voltak itthon, hiszen mindketten éppen egy-egy külföldi versenyt nyertek meg a Superbody ideje alatt.

 

Gothárd Balázs - TeenagerAzonban voltak versenyzők, akik elindulhattak volna, mégsem tették. Miért? Biztos nem leszek ezzel valami népszerű, de kérdem én, miért nem látja azt egy edző, vagy egy versenyző, hogy itthon nem ér semmit egy külföldön egy kisebb-nagyobb szövetségnél elért világbajnoki cím – mert amíg szeretett szövetségünk olyan, amilyen, addig komoly IFBB szereplésről nem lehet szó –, ha a versenyzőt nem is ismeri itthon senki, mert vagy nem indul el, vagy csak olyan versenyen indul, aminek a látogatottsága százegynéhány főre, egy-két edzőterem belsős közönségére korlátozódik? Tetszik, vagy nem tetszik, el kellene végre fogadni: aki Magyarországon ismertségre, és elismertségre, netán komolyabb szponzorációra vágyik, annak bizony el kell indulnia a Suppebody-n, és kész. Nézzük meg a sikeres versenyzőket: szinte mindegyiket a Superbody nevelte ki. Olyan ismert magyar versenyző nincs, aki ezt a lépcsőfokot meg ne ugrotta volna valaha. Persze van, aki csak külföldön indul. Itthon pár eredménylistán és képen kívül nem is marad más utána. Megéri? Maximum annak, aki itthon nem mer kiállni a többiek ellen… Akinek nem inge, nem veszi magára.

 

Hegedüs Anita - Fitness FormaAzt már meg sem merem említeni, hogy Superbody nélkül a magyar testépítés, mint sportág, sehol sem tartana. Ezt a pirulát is tessék lenyelni, még ha nem is tetszik. És már csak ezért is illene elindulni mindenkinek, aki az adott versenyszezonra amúgy is bekészül. Azért arra kíváncsi lennék, hogy ha egy focistát vagy egy kosarat elhívnak egy all star gálára akkor kihagyná-e… Nem hiszem. Egy ilyen gálára pedig a Superbody lenne az egyik legalkalmasabb helyszín.

 

Fekete Balázs - OpenAmi viszont pozitív csalódás volt: a Grand Prix. Bizony, ez volt az a kategória, aminek picit talán jót tett, hogy a nagy nevek távol maradtak, hiszen így végre verseny volt, izgalom volt, kérdéses volt, mi lesz a vége. Bebizonyosodott, hogy igenis vannak itthon GP kategóriájú versenyzők, van utánpótlás. Még ha nem is volt a mezőny 100%-os formában, a méretek már megvannak, tehát nem kell félni attól, hogy elfogynak a nagyobb tömegű versenyzők a mezőnyből. Számomra külön öröm volt, hogy a GP összetett kategóriát végül nagy csatában bár, de olyan sportoló nyerte Szalma Attila személyében, aki miatt nem kell szégyenkeznie a sportnak. Attila egyébként egy pár évvel korábbi Tóth Danira emlékeztetett kísértetiesen. Reméljük a folytatás is ilyen hasonló lesz…

 

Vörösbaranyi Mária  - Fitness FormaMég egy utolsó kis gondolat, és abbahagyom a siránkozást: egy picit bizony el lett húzva a verseny. Voltak olyan színpadi beszélgetések és produkciók, melyek nélkül bizony bőven megélt volna ez az esemény. Néhol már-már felesleges időhúzásnak tűnt a dolog, amellett, hogy a póló-dóbálás is kicsit kifulladni látszik – pedig Zoli minden lelkesedését összeszedve a szokott lendülettel és profizmussal vitte a porondmesteri pozíciót. Azonban nehéz egy olyan eseményt folyamatosan lendületben tartani, ami időről időre átvált döcögős üzemmódba. Ezek szervezési problémák, amiket jó lenne orvosolni.

 

Nagy Hunor - GPEmellett – bár nem vagyok bíró, és isten ments, hogy bíró szerepkörben próbáljak tetszelegni – de olyan összevetéseknek nem tudom, mi értelme van, amikor egy hat fős mezőnyből öt embert kihívnak pózolni. Számos esetben láttunk erre példát. Feleslegességük mellett rettentő időhúzó dolgok ezek, amik egy egész napos rendezvénynél bizony keményen összeadódnak. Így is csak hárdkór testépítő rajongók képesek végigülni egy ilyen hosszú versenyt – a pörgős lebonyolítás alapvető kellene, hogy legyen. A rengeteg abszolút kategória sem tesz jót a vállalható hosszúságú versenyeknek. A Superbody javára írható azonban, hogy itt legalább nem volt lehetőség arra, hogy egy versenyző elinduljon akár három kategóriában is – mert erre is láttunk példát az idei szezonban.

 

Dudás Ádám - OpenAzonban mindezek ellenére: szeretem a Superbody-t. Még ha idén picit keserű is volt a szájíz – hiszen a jót könnyen megszokja az ember – az semmiképpen sem a versenyzők miatt volt,  ők igazán kitettek magukért .Inkább olyan apró szervezésbeli bakik voltak, amik simán elkerülhetők lettek volna. Remélem a jövőben ezeket a hibákat a Scitec egy profi céghez méltó módon fogja kezelni, és a Superbody ismét régi fényében ragyog majd.
 

 

Szalma Attila - GP

Superbody 2010 eredménylista

Superbody 2010 képgaléria


 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!