A Superbody 2011 versenyzői - Star Wars: az új remény

2011-11-01

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Gazdasági válság van: anyagi problémák, bedőlt hitelek, de a testépítősport csak erősödik. Ennek lehettünk tanúi múlt szombaton.

 

Folyamatosan ment a para, hogy kik fognak egyáltalán elindulni a Superbodyn, amikor a legnagyobb nevek vagy nem indulnak, vagy máshol indulnak. De én csak azt mondtam: lehet, hogy a legismertebb nevek nem lesznek itt, de nem csak és kizárólag belőlük áll a magyar testépítés. Ha csak 80 fős mezőny lesz, akkor is lesznek elegen ahhoz, hogy ne kelljen röhejes, 3 fős kategóriákat csinálni. És persze azt is tudtam, hogy Szakács Sanyi jön, keleten Pengő Tomi Testépítő Manager gépészkedik pár versenyzővel, köztük az Open bajnok, de GP-be belenőtt Dudás Ádámmal és a GP reménység Nagy Hunorral. Budapestről tudtam, hogy jönni fog egy nagy visszatérő, Bodó Imi, aki szintén GP-ben indul és Kovács Attila is. A szegedi csapatra számítottam még, Szalma Attilára és Varga Attilára, így a GP kategória miatt nem aggódtam. És az egész Superbody miatt nem, mert pár éve még  a GP volt halott, viszont ha a GP-ben mezőny van, az elviszi az egész versenyt. Persze korántsem így alakultak a dolgok.


Újonc: Kovács Zoltán, Földvári Attila, Kerekes Sándor

Az Újonc kategória rögtön meglepetést okozott Földvári Attilával. Attila szolnoki, cseppet sem milliomos közegből jött, szerintem rendkívüli anyagi megterhelést jelentett neki felkészülni. Ráadásul genetikailag nem tökéletes, voltak nála arányosabb és vastagabb versenyzők is. De felkészült becsülettel: olyan kondícióban érkezett, ami profi szintűeknek is becsületére válna. Ez pedig jelenleg éppen csak arra volt elég, hogy az egyik Abszolút Bajnoki címet elvigye, csont nélkül.

Open 1: Balogh Zsolt, Boris Blanusah, Fkete Balázs, Krucsai József, Plumbás Ádám

Open 1-ben a tavalyi tinédszer bajnok, Plumbás Ádám győzött. Itt indult végül Fekete Balázs is: a tavalyihoz hasonlóan idén is be tudott fogyni a GP alá, így Openes maradt. Az Open 2 durva csatát hozott a tavalyi Újonc Bajnok, Bereczki Krisztián és a nagy visszatérő, Bodó Imi között. Krisztián ismét csontszáraz formát hozott, de Imi az elmúlt két év horror kórházi sztorijai ellenére - ugyan egy bazi nagy vágással a hasán - tökéletes arányokkal és nagyon vastagon jelent meg, szárazságban éppen csak egy kicsit lemaradva.

Open 2: Bereczki Krisztián, Bocu Tamás, Danku József, Bodó Imre, Szűcs-Doszpoly Tibor

Mi egyszerűen döbbenten, tátott szájjal néztük. Azok után, amin keresztül ment egy gyenge formával elért utolsó hely is vastapsot érdemelne, erre pedig nehéz szavakat találni. A bíróknak nem lehetett könnyű: Imi hatalmas tömege, szélesebb válla és tökéletes arányai Krisztián keskenyebb vállöve, de szintén jó arányai és tömege ellen. Végül a papírforma győzött, Krisztián szárazsága ért több első helyet, így Imi második lett. Itt indult még a mi Tibink is, Szűcs-Doszpoly Tibor, aki az ötödik helyével döntőbe jutott egy igaz testépítő kategóriában. Legalábbis én így fognám fel a helyében, és nem ölném meg a bírókat.

Gp1: Dudás Ádám, Vin Diesel Szalma Attila, Nagy Levente, Tányéros Balázs, Szakás Sándor

A GP 1 egyik nagy esélyese Dudás Ádám volt, aki a tavalyi Open abszolút bajnoki címet használva dobbantónak próbált felugrani az igazi nagyok közé. A bajnoki szimmetria nála adott, és tömegben is sokat fejlődött. Bár még fér rá némi hús ebben  a mezőnyben egy Szalma Attila mellett, akár nyerhetett is volna, de megint elcsúszott a szárazságon. Nem volt vizes különösebben a döntőig, ahova már okos módon bezabált, de hát nem lenne Dudás "Sáska" Ádám a neve, ha nem így lenne. Ebben a mezőnyben azonban atom-csontszáraznak kellett volna lennie a győzelemhez. A második helyezett Szalma Attila lehengerlő tömege ellenére vizes volt, így számára mázli, hogy Szakács Sanyi kiesett. Sanyi sajnos nem lett kopasz. Befagyott váll szindrómával és részleges rotártorköpeny-szakadással készült fel idénre, így Bodó Imivel párban ő volt a másik állatorvosi ló a mezőnyben. Hihetetlen, hogy ilyen körülmények között ilyen formát tudott hozni, és azt is megkcokáztatom, hogy szárazabb volt, mint valaha. Idegi problémák miatt azonban nem tudja rendesen tartani a combjait, állandó tónusban vannak, így hiába szárazak, nem jön ki  a szeparációjuk. A nagyobb probléma azonban az lett, hogy hátsó bicepsz pózban egyszerűen elszakadt Sanyi rotátoköpenye, így le kellett mennie a színpadról, és miközben az orvosok ellátták, végighallgatta, ahogy bebukja a versenyt. A GP 1 győzelem végül Nagy Leventéé lett. Ő semmiben sem volt kimagasló ebben a mezőnyben. Pont az a típus, akit először nem veszel észre, aztán ahogy jobban megnézel mindenkit, rájössz, hogy nincsenek kimagasló pontjai, de nála megvan az egység. Nem tökéletes a struktúrája, nem annyira keskeny a dereka, de végülis pont jó. Nem feltűnően ő a legszárazabb, de tök száraz. És persze nem tűnik annyira tömegesnek, amíg rá nem jössz, hogy 20 kilóval többnek látszik, mint a Dudás Ádám. Ez ennek a sportnak a szépsége: van, amikor az eredmény nem rögtön jön elő, hanem kibújik, mint ahogy a harmatos virág szirmai kinyílnak, ha szabad ilyen képzavarral élnem a napi romantika kedvéért.


Gp2.: Milan Blanusa, Schalli Zoltán, Debreczeni Gábor, Tóth Norbert, Szemes Béla, Kovács Attila

GP 2-ben Debreczeni Gábor visszatért. Ő egy kis-Vörös Zoli jó alkattal, magas, látványos izomzattal, ami nem mindig előny, mert néha az alacsony izomzat könnyebben látszik vastagnak, igaz ott meg a szimmetria kérdés tekintve könnyebben jön elő a nagyfej probléma. Gábornál az arányok rendben vannak, vastagodott is - bár még fér rá - de idén mindez egy kitűnő kondícióval párosulva nemhogy GP2, hanem egyenesen GP abszolút bajnoki címet hozott. Érdekesség, hogy Kovács Attila fordítani tudott a heylezésén az elődöntőhöz képest, délelelőtt ugyanis nem jól kente le magát, és hiába volt száraz, ha nem látszott. Délutánra rendesen bebarnítva viszont megcsípte a harmadik helyet, eddigi legjobb formájával.

Fitness Modell 2: Telek-Metzler Anita, Toldi Zsuzsanna, Csörgő Adrienn

A Fitness Modellt nem csípem különösebben, mert ott el lehet indulni különösebb sportolás nélkül is, és páran el is indulnak. De idén visszatért Toldi Zsuzsi, kicsit megizmosodva. Ezzel egyrészt megmutatta, hogy ki a legjobb még mindig, másrészt hogy mi az etalon: mi a akar lenni a  Fitness Modell kategória.

Fitness Modell 1: Zsuppán Fanni, Czine Szilvia, Benedek Nikoletta

Hasonlóan az alacsony kategóriában Czine Szilvia is könnyedén tisztába tette a dolgokat. Ő mellesleg fitness bajnok is, de a Superbodyn nincs Fitness, viszont ez a tény azért nyilvánvalóvá teszi, hogy nem két hónap edzés után kéne versenyezni a modell kategóriában, csak azért, mert ott elvileg nem kell izmosnak lenni. Szépségversenynek megteszi a Miss Balaton vagy a Miss Mucsaröcsöge. A két bajnok példája jól mutatja, hogy ide is kell sportmúlt, és akkor nem kell baromságokat kitalálni, hogy miért túl izmosak a győztesek.

Fitness Forma 1: Veresbaranyi Mária, Mudra Ágnes, Horváth Orsolya, Szabó Noémi

A Fitness Forma 1-ben a vajdsági Veresbaranyi Mária szerezte meg az első helyet. Őt már az előttről ismerem, hogy elkezdett volna edzeni, de mindig is jó alakja volt, így az adottságai kedvezőek. Azóta eltelt pár év, szedett fel izmocskákat, és a Superbodyn már tavaly is próbálkozott, de akkor még nem volt elég szálkás. Ezen sikerült idén őszre javítani, így a sok nemzetközi megpróbáltatás után ez a cím is megvan végre.

Fitnes Forma 2: Herczog Erzsébet, Horváth enikő, Hegedűs Anita, Besze Edina, Németh Vivien 

A Fitness Forma 2 szenzációs triumpinátust hozott a dobogóra. Hegedűs Anita brutális izomzattal és kondícióval érkezett, és akár ezért is lepontozhatták, mert sok bíró azt gondolja, hogy túl sok, ez már női body. Bár elég botorság ilyet gondolni, ha azért ez nem egyértelmű, és a versenyen nincs női testépítés kategória. Nyomósabb ok lehet a nála fennáló strukturális probléma, az alakja kissé fiús, de ezt nem kell félreérteni, csak arról van szó, hogy nem keskenyedik el annyira a dereka és nincs ősasszony típusú csípője. Ezzel semmit nem lehet csinálni, csak azt, amit ő csinál: fejlődik töretlenül a női body felé, amiben szívesen indult volna, de sajnos nincs a Superbodyn. Valószínűleg emiatt tudta megelőzni Besze Edina, pedig valójában elsőre azt gondoltuk, Horváth Enikővel lesz partiban. Enikő annyira nem izmos, de éppen eléggé izmos. Annyira nem is száraz, de éppen eléggé száraz. Az alakja viszont tökéletes, azt mondanám, a Fitness Formából lassan body felé lépő Nagy Orsi után új etalont köszönthetünk.

Ennyire emékszem most így hirtelen a Superbodyból, a teljesség igénye enélkül.

 

 db

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!