Superbody 2013

2013-10-26

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Várd meg, amíg betöltődnek a videók. Érdemes full screenben nézni, így jobban összehasonlíthatod a versenyzőket!

A percről-percre beszámoló idén is volt, de olyan szar lett, hogy inkább kitöröltem, beáldozva egy elég tekintélyes eddigi kattintás számot, mert nekem van önkritikám. Nincsenek meg a feltételek, hogy rendesen meg lehessen csinálni: például olyan helyszíni internet, amin nem fél óra alatt megy fel egy kép. Nem is az volt a gond, hogy maga a cikk annyira rossz lett volna, hanem az, hogy délutánra annyira besűrűsödtek az események, hogy képtelenség volt rendesen folytatni és befejezni.

106 versenyző jött össze az idei SB-re. A rendszer nem sokat változott: minden kategóriát kétfelé szednek a magasságok átlaga szerint, kivéve a GP-t, mert azt testsúly szerint. Minden évben ezen rezegnek a versenyzők, hogy hol a súlyhatár, mintha nehéz lenne felfogni. Sosem értettem azt sem, miért nem mindegy, kivel indul az ember egy kategóriában. 

Csuhai Jancsi volt a verseny egyik esélyese, akinek tavaly egészségügyi probléma miatt nem jött össze a Superbody. Újoncban akart indulni, hiszen az idei Arnold Classic győzelem ellenére újoncnak számít, mert a szabályok a tárgyévet figyelmen kívül hagyják. Csakhogy tavaly SB előtt már indult itt-ott, mégha az SB-ig nem is jutott. Így valóban jogos volt, hogy csak Open-ben indulhatott.

 

Athletic

 

Athleticben érdekes dolgok voltak. Visszatért Lénárd Lajos, aki végül összetettben harmadik lett. Lajosnak már Masters Athleticben kellene indulnia, annyit versenyzett. A karrierje nagyjából úgy néz ki, hogy nem volt túl sikeres versenyző, mert naturál, de amikor az Athletic kategória megjelent, rögtön sokszoros bajnok lett. Innen ment IFBB klasszikus testépítésbe, nyert vébét is valahol, volt INBA naturál bajnok is, aztán megint viszajött a Superbodyra. Csak azt nem értem, minek. Lajos naturálsága és adottságai nem hordoznak növekedési potenciált. Ő ez a súlycsoport marad mindig, de minek elindulni hatszászor ugyanott, ugyanazon a szinten, azt nem értem. Persze lehet, simán szereti a felkészülést, de akkor be kell nyelni, hogy nem lesz többé bajnok, mert jönnek jobbak. Illés Norbi azt monda, sajnálja, hogy nem jött neki össze. Szerintem a harmadik hely így is szép. 

Az összetettben második Földvári Attila szintén fura dolgot produkált: nem feljebb lépett a múltkori Open abszolút győzelme után, hanem lejjebb, Athleticba. Ő nem olyan jó struktúra, mint Lajos, de baromi jó kondíciója volt. Nem tudom, mi motiválta, hogy kisebb példányban prezentálja magát, de a látszólagos helyzeti előny nem jött be: második lett.

Az első helyezett Arnold Gergely hozott egy náluk kiegyensúlyozottabb fizikumot, és nyert.

Itt volt még Bibó Alpár, aki egyáltalán nem beszél csúnyán. A 2008-as Scitec Tesztról ismerjük, és van harmadik neve is, amivel már kevésbé fura, de szerintem direkt nem használja.  Vu Dink Huynh nevét nem biztos, hogy jól írom, de ő is indult már SB-n, bár szerintem a múltkor jobb formában.

Athletic összetett végeredmény

1. 91 Arnold Gergely
2. 38 Földvári Attila
3. 188 Lénárd Lajos
4. 180 Kohári Richárd
5. 196 Bibó Alpár
6. 195 Vu Dink Huynh


Athletic    A videók bal sarkára kattinintva teljes képernyő!

 

Teenager összetett végeredmény:


1. 184 Nagy Dávid
2. 85 Lengyel Balázs
3.190 Fister András
4. 175 Karosán Krisztián
5. 160 Németh Tóth Márk
6. 98 Kovács Sebastian

 


Teenager  

 

 

Újonc

 

Újonc összetett eredmény:

1. 41 Krizsai Adrián
2. 39 Dénes Gábor
3. 88 Katustyák Sándor
4. 182 Túróczi Ádám
5. 66 Váradi Zoltán
6. 81 Dobos Henrik


Újonc

 

 

Open

 

Itt jött képbe Toldi (Csuhai) Jancsi, aki összekerült a nagy esélyes, tavaly majdnem Scitec Teszt győztes Kaszás Bálinttal. Bálintnak tompább volt a színe, ez kezdetben Jancsi malmára hajtotta volna  a vizet, de itt pontok vannak, nem folyadékok, mégpedig helyrepontozás. Bálint struktúrája jobb, Jancsi izmai kerekdedebbek.Mindketten elég szárazak voltak, Bálint még élesebb is, de laposabb volt. Ha jól emlékszem, egy ponttal vezetett Jancsi a szabadpózig és végül győzött Open 1-ben.


Open 1

Open 2-ben Danku Józsi elég nagyot fordított a formáján a BB.Tv szereplése óta, ahol inkább nézett ki erőemelőnek. Neki a lába a gyengéje, de nem volt messze az első helyzett Kerékgyártó Zoltántól, aztán összetettben már (ami itt Tinédzser-Újonc-Open 1-2 volt) igencsak ellépett, mert Józsi ott már hatodik, míg ő második lett a nap egyik sztárja, Csuhai Jancsi mögött. Harmadik lett Kaszás Bálint, így már nem is volt annyira szoros a helyzet.


Open 2

Csuhai Jancsi a jóindulatú seggfejek szerint eddig csak a Toldi Zsuzsi miatt ismert. Az Arnold Classic Amateur ezüstérem után most Budapesten is megmutatta, hogy kilépett a "Toldiné" szerepből, méghozzá komoly küzdelmek árán. Erről hamarosan többet megtudhattok a november végi BB.Tv-ből.

 

Grand Prix

 

A Grand Prix nyilván a legjobban várt kategória, amelyben idén 6-6 versenyző van: volt már rosszabb is. A kisebbik csoportban (GP-1) visszatért Kovács Feri, akit először egyáltalán nem láttam győztesnek. Újra it van a veterén Dudás Antal Enigma is, akit ellenben győztesnek láttam szemből, de neki gyengéi  a hátsó pózok, a farizma és a hajlítója miatt, így végül csak harmadik lett Plumbás Ádám mögött, míg Feri vitte az aranyat.


GP-1

 

 

GP-2-ben Dudás Ádám szó szerin odab.szott a mezőnynek. Pedig ott volt a biztos győztes "a Kökény" Kökény Béla. Béci olyan fonnyadt fejjel jött, hogy fel sem ismertük, de a fazon is majdnem is marha jó volt. Sokak szerint nem volt vastag, szerintem igen,  formája is jó volt, csak nem volt száraz. Ha ez a forma/méret kőkemény szárazsággal jön, nagyot néztünk volna. De nem volt elég száraz, főleg nem annyira száraz, mint Ádám, aki viszont tényleg top formában volt. Verhetetlen formában. Ott volt harmadiknak Szakács Sanyi, aki sok sérülés és nyavaja után megint bekészült - de most szerencsére nem ki. 


GP-2

Az összetett a Kökénynek még a vártnál is rosszabbul alakult, mert beékelődött közé és Ádám közé a Kovács Feri, de addigra még kevésbé is volt éles, de főleg lelkes. Lehet beevett már valamit, de úgy általában férfi módjára nem panaszkodik, hanem magát okolja: azt mondta, simán elrontotta az időzítést. Persze még van verseny az idén.

Dudás Ádám nem kérdésesen teljesítette régi álmát: szépen lépdelt előre, minden évben versenyezve és fejlődve. És most megvan a csúcs, a GP abszolút győzelem. Adottságai is erre az útra predesztinálták, csak eddig nem vette elég komolyan a felkészülést. Az első versenyére még én vittem ki Romániába a 2008-as Scitec Teszt után, ahol már jól szerepelt, de inkább az adottságok domináltak, mint a munka. Abszolúte szívesen terjesztem a legendát, hogy francia krémest evett pár éve az SB előtti héten és így is kategóriát nyert, de akkor még elvérzett az összetettben. Most azonban felnőtt a feladathoz és végre olyan felkészülést produkált, amit régóta vártunk tőle. 

Az eseményen persze pár mókás dolog is történt: a színpadon barnítózásnál csak pislogtunk, de  a kedélyes teadélután-fíling se semmi, ugyanis egy kategória sincs, amiben nem áll ki egy vagy több versenyző vizet inni. Van, aki szabályosan leballag a színpadról vízért, van, aki élből magával hozza. Azaz nem bírják ki azt a pár percet. Nem hiszem, hogy ezt normális állapotnak kéne tekinteni, az én szememben ez az a szint, hogy nem teljesítik a versenyt. Talán kissé túl sok a cucc meg a vízhajtó, ami marhára nem jó tendencia. Kellene erre valami szabály is. 

Mindannyian tudjuk, hogy ez az illúzók sportja, és a versenyzők éppenhogy ellentétes fizikai állapotban vannak, mint amit mutatnak a színpadon. De ha már az illúzió sincs meg, a fene megette az egészet.

És ez még nem minden: a szabadpózok a nemzetközi trendet követve egyre szarabbak. Egy-két kivétellel nagyjából tömény unalom, ennél több vontatott, nyűglődő fost semmilyen más rendezvényen nem lehet hallani egy délután alatt. Elhiszem, hogy lassú zenére könnyebb pózolni. Gondolhatnád, hogy ilyen anyagot könnyebb vágni is, de én részemről az ereimet vagdostam volna szívesebben, mint a videókat ezekkel a szabadpózokkal. Kényelmesen elfelejti mindenki, hogy ha netalántán egy-egy valódi, kósza nézőt még beenne a rosseb egy testépítő versenyre (nem jellemző) akkor biztosan hamar elaludna, és ha felérbredt, igyekezne, hogy ez ne forduljon elő többet.

 


Cedric McMillan Show

A nap csúcspontja talán a titkos Cedric McMillan bemutató volt. Senki sem tudta, hogy lesz egyáltalán sztárvendég, így a jelenlevő nézőkre biztos meglepetésként hatott.

Cedric szeret idejönni. Mint mondta, szeret itt lenni, mert legalább ki tudja pihenni magát. 

Hivatalos, teljes eredménylista: Superbody.hu

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!