Superbody 2016

2016-11-12

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Komoly gond kiszámolni, hogy hányadik, de ha jól emlékszem 1998-ban volt az első, ami annyiból rossz hír, hogy jövőre még nem lesz 20 éves jubileum. Pedig lenne mit gurítani jövőre az idei tapasztalatokat tekintve.

Az a helyzet, hogy én ilyen nyugodt Superbodyn még nem voltam. Kora reggel a regisztrációnál nem álltak sorok, nem volt tömegnyomor, nem fagyoskodtak kint az emberek a sportcsarnok előtt, mint amikor utoljára volt itt Superbody.

Mondjuk talán azt, hogy kiforrt a dolog. Minden flottul ment, minden időben volt, minimális anomáliák voltak csak. Ez az, amit mi belülről láttunk. Végre egy idegbajmentes rendezvény.

A helyszín látszólag visszalépés, de inkább azt mondanám, visszatérés a normális mederbe. Tavaly ugyanis egy fitnessz-rendezvény egyik csarnokában volt a Superbody, ami presztízs szempontjából eléggé kínos, de tudomásom szerint más okok miatt is utólag nézve erősen problémás volt.

(Azt azért értsük meg, hogy az SB nem egy expo betétszám, hanem Magyarország legjelentősebb versenye!)

A Budakalászi Sportcsarnok nem egy tökély, de egyszerűen nincsenek megfizethető, normális helyszínek Budapesten. Az ár/teljesítmény arány még egy ekkora cégnek sem mindegy. Azt meg bizony sokan fel sem fogják, hogy a rendezvényhelyszínek fokozottan nem szeretik testéptő versenyekre kiadni a helyeket, azon egyszerű prózai oknál fogva, hogy a versenyzők mindent összeb@sznak barnítóval. Tudomásom szerint idén komoly vita előzte meg a szerződéskötést Budakalászon is egy előző verseny miatt.

A helyszín minden hátránya és a kevés öltöző ellenére korántsem volt olyan kupleráj az öltözők és a backstage környékén, mint amit megszoktam. Az öltözőkben sem volt nyomor, sőt, volt egy külön, 60 nm-es női öltöző is, ami meglehet, világrekord. 

Gyakorlatilag teljes elégedettség tölthetne el a mi szemszögünkből, ha nem lenne mit csiszolni a programon.

Ugyan a verseny menete jelentősen fel van gyorsítva, és el van már hagyva minden felesleges sallang kezdve az alapfordulati kihívásoktól a felesleges elődöntőkig és abszolútokig, azért lehetne kicsit újat mutatni. Megint Cedric McMillan és Shawn Rhoden volt, idén másodszor. Megint volt pólódobálás. Megint Achievement Award, ami nyilván kell, de nem sokan rágták le a lábukat izgalmukban, főleg mert ez lenne az érdekesség rész a programfolyamban.

Olyan ez, mint amikor az ember évente egyszer megnézi a Star Warst. (Szigorúan nem a fos VII. részt!) Tök jó, csak az a helyzet, hogy egész napos programként évek óta ugyanaz nem túl izgalmas, tekintetbe véve például azt, hogy a nézők jelentős részének komoly beruházás vidékről feljönni, utazni, szállást fizetni. Ezért jó lenne, ha a rendezvény nem copy-paste másolata lenne már lassan tíz éve ugyanannak.     

Azt most nem is ragoznám, hogy megint nem volt időben bejelentve a verseny, 3 hete még senki sem tudta, hol lesz és mikor, ráadásul egy plakát nem készült, nemhogy reklámozva lett volna.

Kell a néző. Sokan voltak, teltház volt, de sokkal több van ebben, mert tartok tőle, a többség itt versenyzői érintettség miatt volt jelen és kisebbségben voltak a rendes, kvázi fizető vendég rajongók.

(Erre egzakt adatom nincs, de ez az érzésem.)

A Superbody versenyzői színvonala szerencsére még mindig legendás. 

Dietrich Ádám, Fister András, Horváth Gergő

A teljesség igénye nélkül megemlítenék pár versenyzőt. A tinédzsert simán vitte Fister András, második lett mögötte Dietrich Ádám, bár korántsem volt köztük nagy különbség, mindkettő kitűnően felkészült versenyző. Magas színvonalú volt a tinédzser kategória, döbbenetesen jól felkészült versenyzőket láttunk - a szinthez képest jobb volt a mezőny, mint a GP kategóriában.  

Király László, Patócs Árpád, Vu Dinh Hugnh

Athleticben Patócs Árpád nyert kiváló, éles fizikummal. A második helyen a tehetséges Király László végzett, aki azonban hiába gyötörte be magát ebbe a kategóriába, pont a sok fogyás miatt nem tudott éles lenni, pedig jó kiállású, magas, szimmetrikus, szinte ideális Superbody versenyző. 

Újoncban Vajda László instant győztesként lépett a színpadra: szimmetria, tömeg, szárazság, minden rendben volt. Érdekesség, hogy itt indult a volt IPF erőemelő Sebestyén Tamás is, aki egy ideje naturál testépítőként versenyen az INBA kiváló versenyein, és komoly bajnoki címekkel rendelkezik. Itt is be tudott jutni a döntőbe, ami szép eredmény, hiszen ez más műfaj. (Az Open képeket nem találjuk.)

Openben mutatkozott be a verseny meglepetése, Szmereka László. Ő mutatta talán a legjobb kondíciót az egész mezőnyben, emellett szimmetria és tömeg tekintetében is lenyűgöző. 

Szmereka László 

A Grand Prix-ben nagy örömmel vettük egy csomó versenyző bemutatkozását. Kettős érzelmeim vannak: összességében a GP nem volt erős, mégsem mondanám, hogy rossz versenyzők voltak.

Talán kicsit Open stílusú volt a mezőny, de remélem, jövőre megint mindenki eljön egy évnyi fejlődést virítva. Nem volt kérdés, hogy a kategóriát a tömeg fogja vinni, így Nagy Levente és Sántha Tamás helyezése volt a kérdés. Nagy Levi brutál tömeggel jött, érett és vastag volt, mint a dög, de a dereka nem keskeny és messze nem volt olyan formában, amit hozni tudna. A kondíció és a keskenyebb derék mindenképpen Sántha Tomi javára szól, csakhogy Tomi vagy négy szakadt izomcsoporttal rendelkezik, ami szintte kizárttá teszi, hogy versenyt nyerjen. Mégis ő nyert.

(Update: időközben az az információ jutott el hozzánk kalandos úton Sántha Tamástól, hogy csak az egyik tricepsze szakadt. Meglehet, nem jól értelmeztük a látottakat, vagy nem jól láttuk. Komoly erőemelő múlttal rendelkező versenyzőn az ember könnyen nézhet sérülésnek valamit. A sportmúlt előny, mert a bírok akarva-akaratlanul is figyelembe veszik, de hátrány is lehet.  Mondjuk ez jóval kisebb hiba, mint amikor állítólag  kettő bírót láttak a döntőben.Hamarosan felkerülnek a videók!)

Nagy Levente, Sántha Tamás, Klincsák Péter

A bíráskodással kapcsolatban komoly indulatok szabadultak el a közösségi pöcegödröben. (Erről csak hallomásból tudok, mert nálam le van tiltva.)

A Superbody szervező gárdája és a bíráskodás különálló egységet képez. A Superbody-t a Scitec Nutrition csapata szervezi, a pontozólapok kiértékelést a BodyBuilder csapata végzi, a bírók pedig meghívott, a szervezőktől kvázi független szakértők.

Az abszolút bajnokok: Szmereka, Sántha, Fister

Az értékelés során a bírók feladata a pontozólapok kitöltése. Ezt mi összeszedjük tőlük, elvisszük egy “irodába”, ahol munkatársaink begépelik a megfelelő programba. (Ezt régen úgy mondták, hogy betáplálják a számítógépbe, de nem mertem így írni, hátha valaki nem érti.) A program pedig kiszámolja a helyezéseket. A pontozólapokon csak a bíró neve, a versenyzők sorszámai és az adott helyezés van, nincs felírva például a versenyzők neve. Tehát a kiértékelés csak számokkal dolgozik.

Az eredmények kinyomtatva a vezetőbíróhoz és a műsorvezetőhöz kerülnek kihirdetésre. A pontozólapokat a verseny után még megőrizzük.

Mindez teljesen független attól, hogy mit és hogyan pontoznak a bírók. A szervezők semmilyen módon nem szólnak bele az eredménybe, sőt általában csak kihirdetéskor szereznek róla tudomást.

Konkrétabban, kicsit durván fogalmazva: sem a pontokat értékelő csapatot, sem a szervezőket nem érdekli az eredmény. Ami talán hiba, mert a bíráskodás így teljes mértékben a bírák felelőssége, így ha a bírók hülyeséget pontoznak, vagy manipulálnak, akkor sincs lehetőség ebbe beleszólni. Ez talán nem jó rendszer, de én abban hiszek, hogy a szervező ne mondja meg, hogy ki nyer. 

Mondanom sem kell, hogy azt is mindenki utálja, hogy a bírók a saját embereiknek pontoznak. 

Mindenki azt gondolja, hogy nem szabadna olyan személynek pontozni, akinek versenyzője van a színpadon. Ha azonban kizárjuk a klubvezetőket a versenyzőik pontozásából, nem fogják elhozni a őket a versenyre. Ez egy olyan probléma, amit a jövőben meg kell oldani.

Remélem, hogy amit most láttunk, egy átmenet eleje volt. Forradalom előszelét érezzük. Lement egy tisztességesen megcsinált Superbody, de most már ideje megújulni, és ez alatt nem wellness és egyéb fos kategóriákat értek. Vissza kell jönnie a régi Superbody-nak, akkorát kell ütni, mint amikor kezdődött. Remélem 2017 ez az év lesz.

 

 Hivatalos eredménylista

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!