Superbody 2017 - a pontozási rendszer működése

2017-11-09

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Egy szubjektív sportban - mint a bodybuilding és belőle származtatott rokon sportágak - nem egyszerű feladat a versenyzők értékelése. Ehhez a problémához hozzájön a tévedés és az érdekek szerinti pontozás kérdése. A 2017-es Superbody épp ezért olyan változásokat hozott, mint az új pontozási rendszer és a bírói sorsolás.

 

A 2017-es Superbodyn változott a pontozási rendszer. Hagyományosan a testépítő versenyekre olyan szisztéma van kitalálva, ami megpróbálja kiküszöbölni a hibás pontozást, a tévedést, esetlegesen a csalási szándékot - de lehetett ezen javítani!

Vegyük át ehhez az értékelés működését. 

A versenyen egy adott kategória mezőnyét kell helyre pontozni a a bíróknak. Ez azt jelenti, hogy a pontozólapon a versenyzők rajtszáma mellé be kell írni azt a helyezést, ahová a bíró a látottak szerint a versenyzőt sorolja.

Értelemszerűen ha például a 83-as versenyzőt elsőre szeretné tenni, beír mellé egy egyest.  Ha a 119-es látja másodiknak, beír mellé egy kettest. 

A páratlan számú - hét, ritkábban kilenc - bíró mindegyik versenyzőt helyre pontozza. Egy adott versenyző pontszámait a hét bírótól kapott helyezések összege határozza meg. 

Az egyszerűség kedvéért vegyük úgy, hogy akit minden bíró elsőre tesz, 7 pontot szerez az adott fordulóban.

 

Mivel három forduló van - szimmetria, izmosság, szabadpóz - három forduló pontjainak összege adja a végső pontszámot.

Ha valakit valami csoda folytán minden bíró minden fordulóban elsőnek lát, 21 pontot fog szerezni. 


Eddig valószínűleg érthető - a rossz hír azonban az, hogy ennyire nem egyszerű. Van ugyanis egy “biztonsági szabály” beépítve a rendszerbe, amelynek célja a hibás pontozás kiküszöbölése.


Hogyan lehet hibásan pontozni?


Nem olyan nehéz, mint gondoljuk. A bíróknak ugyanis sok versenyzőt kell lepontozniuk és kvázi másodpercek alatt, stresszhelyzetben kell döntéseket hozni.


Ugyan az alapfordulatok vagy a kötelezők alatt elméletileg van idő alaposan megnézni a versenyzőket, gyakorlatilag azonban ez édeskevés. 


Gondoljunk abba bele, hogy fent van tíz-húsz versenyző, hogyan tudnánk egymáshoz képest rangsorolni, főleg ha nünasznyi különbségek vannak. Gondolkodni pedig annyi idő van, amíg a színpadon vannak, közben/utána mindenképp be kell írni a helyezéseket. 


Ha nagyon nagy gond van a helyezés eldöntésével, lehet kihívásokat kérni. A bírók általában jegyzetelnek is maguknak egy másik papírra.
 (Elméletileg le lehetne bontani a pontozást a hét kötelező pózra is és mindenkit lepontozni pózonként, ez azonban nagyon lelassítaná a folyamatot. Ezt a bírók kvázi fejben elvégzik, így el lehet képzelni, milyen nehéz dolog ez.)


Mindez különösen nehéz olyan kategóriákban, ami szubjekítvebb, vagy kevesebb szakmai szempont áll rendelkezésre, pl. a bikini.


Természetesen benne van a pakliban az is, hogy ha egy edző, klubvezető pontoz olyan kategóriában, ahol a versenyzője indul, akarattal, vagy akár akaratán kívül is a saját versenyzőjének pontozhat. Ez utóbbi egyszerűen pszichológiai alapon működik: az ember jobbnak látja azt, akihez kötődik.
 

Ezért is látja mindenki jobbnak a haverját, anyuka a kisfiát, mint esetlegesen a bírók. (Igaz, előbbiek jóval nagyobbat szoktak tévedni, mint egy szakavatott bírói szem.)


A pontozási rendszer ezt oly módon küszöböli ki, hogy eltávolít a pontok közül kettőt, amelyek elméletileg a legjobban tévesek.
  Így végül 5 pontszám lesz figyelembe véve, azaz a fentieket javítva: a tökéletes csodaversenyző fordulónként 5, összesen 15 pontot szerezhet. De a a halandó versenyző is, ugyanis vegyük most úgy, hogy két téves pontszám le fog esni. 


Hagyományosan a rendszer úgy működött, hogy egyszerűen sorba rakta a helyezéseket és levette a két végét, azaz a két végéről egy-egy helyezést. (9 bírónál 2-2-őt.)


Tehát ha valakinek 1-1-1-1-1-1-1 helyezései vannak, akkor a két szélső leesik: 1-1-1-1-1 marad, azaz 5 pontja lesz. Ezzel biztosan első.


Ha valakinek 1-1-1-1-1-1-2 helyezései vannak, leesik egy 1 és egy 2 helyezés: 1-1-1-1-1-1 marad, azaz 5 ponttal első.


Ha valakinek 1-1-1-1-1-2-2 helyezései vannak, lesik egy 1 és egy 2 helyezés: 1-1-1-1-1 marad, azaz 5 ponttal első.


De ha a többség elsőre rakta a versenyzőt, azaz átlagban első helye van, miért egy “jó helyezése” esik le és miért számít be egy “téves” pontszám?


Ez egy nagyon jó kérdés: talán azért volt eddig így, mert így könnyebb számolni. 


Viszont meglehetősen igazságtalan. Íme egy példa: 1-1-1-1-1-5-
5


Itt két bíró ötödiknek rangosorolja azt a versenyző, akit a többiek elsőnek látnak. Ez nyilvánvalóan hibás pontozás. A rendszer a két végét veszi le, leesik egy 1. és egy 5. hely. Így a versenyőnek 9 pontja lesz, amivel már egyáltalán nem biztos az első helye, pedig a bíról többsége elsőnek látta.


Az ilyenesetek miatt változott meg a Superbody pontozási rendszere oly módon, hogy a 2017-es Superbodyn már nem a pontszámok listájának két végén levő pontok, hanem a helyezések átlagától legjobban eltérő pontok esnek le. (Azaz a "legtévesebben" adott két helyezés.)


Ezt kiszámolni - és leprogramozni - nyilván sokkal bonyolultabb. A rendszer először a helyezések átlagát nézi, ami nem egyhangú pontozás esetén - azaz általában - nagy eséllyel tört szám lesz. Ezután egyesével megnézi, hogy a 7 bíró által adott helyezés milyen messze esik az átlagtól. A két legjobban eltérőt fogja levenni. 


A fenti példában:  1-1-1-1-1-5-5 a két 5. helyezés fog leesni, mivel azok a “hibás” helyezések és a versenyző tisztán első lesz.


Ez matekban így néz ki: helyezések összege 15 osztva 7-tel, az 2,14.  2,17-1 = 1,14.   5-2,14 = 2,86.

A legnagyobb eltérés az 5. helyezéshez tartozó 2,86, így a két 5. helyezés fog leesni.


Ez a rendszer elejét veszi a manipulációknak is. Ha valaki mondjuk a saját versenyzőjének akar pontozni, vagy az ellenfelet lepontozni, hiába teszi ezt meg: ha az átlagtól jelentősen eltérő helyezést ad, le fog esni, nem lesz beleszámítva. Ha két bíró hasonló módon összebeszél, mindkét általuk adott helyezés leesik. 

Ha három bíró próbál meg együtt manipulálni, egyikük pontszáma fog csak beleszámítani, ami nagy eséllyel nem tudja jelentősen befolyásolni az eredményt és nyilván nem meri három bíró megkockáztatni, hogy extrém módon pontozzon, mondjuk mint a hárman 9.-re tegyék az elsőt. Különösen azért sem, mert a Superbodyn a pontozólapok már verseny közben a nyilvánosság elé lettek tárva.

Itt jön képbe a bírói sorsolás. 

Nyilván a legigazságosabb rendszer az lenne, ha senki sem pontozhatná a saját versenyzőjét, ismerősét, barátját. Ez egyrészt diszkriminatív lenne, másrészt nyilvántartása megoldhatatan feladat, ráadásul mindenféle fű alatti megyezéshez is vezethetne a bírók között. (“Te pontozol az egyémnek, én a tiednek”)

A legyegyszerűbb megoldás a bírói sorsolás, amikor a véletlen műve, hogy melyik kategóriában ki fog pontozni. A Superbodyn olyan sorsolást találtunk ki, amely biztosítja, hogy minden bíró azonos esélyekkel kerüljön be és mindenkire sor kerüljön, azaz ne legyen olyan probléma, hogy egyik bíró kevésszer, a másik sokszor pontoz. (Minden egyes húzás videón dokumentálva van.)

Mivel a bírók csak a verseny előtt tudják meg, ki melyik kategóriába van beosztva, ráadásul a pontozási rendszer kezeli a hibás pontozást, az új rendszer sokkal igazságosabb és biztonságosabb.

Természetesen még mindig benne van a szerencse-faktor a történetben,  tökéletes bíráskodás és pontozási rendszer nincs.

A
nagyon szubjekítv kategóriákban (bikini) a pontozás mindig nagy szórást mutat, mert ahol nem szakmai érvek, hanem szépség, kisugárzás és egyéb megfoghatlan szempontok is számítanak,  ott a bírót az egyéni ízlése is befolyásolja a döntésben, miközben egy bodybuilding kategóriában kevésbé. 

Azzal is tisztában vagyunk, hogy soha a világon nem lesz olyan versen, amin mindenki elégedett a helyezésével. Ezen jelenség okainak feltárása azonban már a pszichológia témakörét feszegetni. 

A Superbody célja az, hogy a versenyzők helyezését pusztán szakmai szempontok, ne pedig érdekek határozzák meg.

 

Kovács "DrugsBunny" Zsolt

Superbody szervező


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!