Superbody 2018 backstage exkluzív

2018-11-24

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A tavalyi Superbody a jubileum jegyében inkább gálaszerűre volt hangolva. 2018-ban a Superbody visszatért a tiszta sporthoz.

 

 

 

 

11 évvel ezelőtt, amikor a Scitec 100% Whey Protein Professional megjelent, a Superbody jelszava 100% professional lett, ami az akkori kimagasló versenyzői színvonalra utalt. (Nem mellékes, hogy a Scitec 100% Whey Protein azóta is szinte iparági sztenderdnek számít minőségben.) 


A 2018-as Superbody célja hasonló: 100% professional szakmai színvonal,  vagy még inkább 100% sport.


Ennek érdekében lettek kialakítva a kategóriák és ezért lett olyan sportcsarnok jellegű épület helyszínnek választva, ahol végre normális méretű öltözők vannak és ahol a backstage-et is meg lehet oldani.  A backstage-be még fotófal is készült a versenyzőknek, hogy segítőjükkel meg tudják örökíteni a színpadi formát.


Határozott cél volt, hogy itt ne kelljen a folyosón feküdni egész nap, sőt egyáltalán ne kelljen a folyosón feküdni. - ez igazából tilos is volt, és ami a lényeg, volt elég hely az öltözőkben.  A versenyzők érkezési ideje a kategóriák színpadra kerülésének sorrendjében lett beosztva, amit természetesen a versenyzőknek egyeztetni kellett a barnítással.


Mindennek az alapja az előnevezés.  Ebben a sportágban nyilván ha lehetne, sokan az utolsó pillanatban neveznének, amikor látják, hogy elég jó a forma. De ez nonszensz, hiszen a versenyre több hónapot kell készülni. A versenyzőnek mindent meg kell tenni a lehető legjobb eredmény érdekében, nem lehet úgy hozzáállni, hogy “akkor versenyzek, ha biztosan jól sikerül”.


(Ezt egyébként ideje lenne elmagyarázni a nem mellesleg örökös erősember bajnok Hajnal Tominak, aki világrekordot döntve harmadszor nevezett a Superbodyra úgy, hogy a versenyre már nem jött el. Annak ellenére, hogy külön felhívtuk a figyelmét, hogy a képek alapján a forma jó, ne hajtsa agyon magát, ne ismétlődjön meg az előző két fiaskó.)


A formát eleve a verseny napjára kell időzíteni. Ez az elmélet egy olyan furcsa fogalmat határoz meg, amit úgy hívnak, hogy sport. 


Az előnevezés hatalmas előny és kényelem mindenkinek. Aki már állt sorba órákat a rendezvény épülete előtt hajnalban, az pontosan tudja, mivel járna a helyszíni nevezés és regisztráció.


Legfőképpel azzal, hogy lehetetlen lenne előre programot tervezni és iszonyatos, órás csúszások sem lennének ritkák. 


Pontosan ez történik a legtöbb versenyen még manapság is. 


Legutóbb éjjel egykor értem haza egy olyan versenyről, amin fele annyi induló sem volt, mint a Superbody-n.

 

Ezzel többek között nem csak az a probléma, hogy a csúcs kategóriákra nem lenne néző - senki nem fog egy versenyt éjfélig nézni - hanem hogy például a Superbody idei helyszínét szerződés szerint éjfélre el kellett hagyni, beleértve a teljes bontást. Mivel egy működő sportlétesítményről van szó, ahol másnap reggel már edzések vannak.

 

Tóth Dani IFBB Pro 9 év után a Superbody színpadán bemutatózik


Az előnevezés lényege, hogy a kategóriák, a díjazás, a program mind tervezhető. Ha egy kategóriában nagyon sokan vannak, ketté lehet osztani, ha kevesen, össze lehet vonni. 


Pontosan ilyen dolgok történtek idén is annak érdekében, hogy minden kategória telített legyen. Újoncban például eddig csak néhányan voltak, idén ketté kellett osztani nem is az őrült nagy számű versenyző miatt - annyian azért nem voltak, mert az idei versenyszezon a bennfentesek által ismert körülmények miatt igen gyenge volt - hanem mert igazságtalan lett volna, hogy közel azonos számú versenyzőnél az Athletic ketté van osztva, az Újonc meg nincs.


A Superbody-n a legfontosabb az igazságos értékelés. 


Ezért is szűntek meg az összetettek és az abszolútok. Összetett kategóriának akkor van értelme, ha nagyon sok a versenyző. Különböző kategóriákat abszolútban összevetni azonban nemhogy nem igazságos, hanem értelmetlen. 


Nézői szemmel pedig követhetetlen, amikor a kategóriák összetettjének még abszolútja is van és ugyanazokat a versenyzőket háromszor értékelik a színpadon - sőt unalmas is. Arról nem beszélve, hogy mennyire értelmetlen és felesleges, ha a versenyző egyetlen versenyen, egyetlen kategória indulójaként három helyezést szerez.  Most akkor hányadik is lett? Márpedig a Superbody-n ez volt a múltban. Márpedig a moziban se akar senki 12 órás filmet nézni, bármilyen jó is.


Az Athetic-kel - ami nyilvánvalóan jóval könnyebb kategória, mint az Open és a GP - szerezhető szobor roppant igazságtalan az Open és GP versenyzőkkel szemben, hiszen a Superbody szobor az Superbody szobor, abszolút értéke van, amihez fel kell nőni a versenyzőknek.


Idén az Athletic, Újonc vagy egy Tinédzser kategóriából már nem lehetett szobrot szerezni, de nyilvánvaló, hogy ha az a versenyző annyira jó szinten van, el tud indulni az Open versenyzők között.


Sajnos nagyon sok sport olyan módon keresi a népszerűséget, hogy sokféle kategóriát csinálnak, hogy kevés indulóból is sok bajnokot avassanak. Így lesznek az olyan világbajnokok, aki három indulós kategóriában győztek.

 

A Superbody nem olyan verseny, ahol könnyű bajnoki címet szerezni.

 

Fontos lenne visszatérni a régi kerékvágásba és megérteni a versenyzőknek, hogy a jobb versenyzőnek kell nyernie. Sőt - bármilyen hihetetlen is - nagy eséllyel a rutinosabb versenyző fog nyerni, azaz ne akarjunk egy év edzésmúlttal mi lenni a bajnokok.  A bajnoki  cím nem jár alanyi jogon és egy versenyen nem lehet mindenki bajnok.


A Superbody-n szinte bármilyen helyezésnek komoly prezstízsértéke van, egy top 6-nak meg főleg. 


Itt ugyanis könnyen elvéreznek még világbajnokok is.

 

Open eredménnyhirdetés: Király Laci ezzel elindult a sztárrá válás rögös útján. Lásd lent.


Mindemellett a Superbody kettős: nem csak az őrületesen magas színvonalról szól, hanem az utánpótlásról is és idén ez célirányosan ki lett emelve.


Semmiképpen sem jó az, ha a versenyzők nem mernek elindulni. A Superbody nem világbajnokok, hanem a magyar versenyzők versenye. Mindenkié. 


Természetes, hogy fel kell készülni és színvonalon aluli versenyzők nem kívánatosak, de hogy az Athletic átment rommá vízhajtózott Openbe az elmúlt években, az messze nem az Athletic eredeti célra. Így az új szabály: az Athletic legyen ismét Athletic kategória.  Még nem akkora izomtömeggel rendelkező, de felkészült, izmos, szálkás, atlétikus versenyzők ill. naturál testépítők kategórája.


Így már három utánpótlás kategória áll rendelkezésre a még nem csúcs kategóriás versenyzőknek: korcsoport alapján Teenager, első versenyesként Újonc testépítő kategóriák, vagy még nem testépítő izomzatúaknak az Athletic.

 

Én ez utóbbiban látom a tömegsport lehetőségét, de mindhárom kategóriából megvan a fejlődési lehetőség mondjuk az Open felé.

 


Mindenki győzni megy a versenyre, ez egyértelmű alaptézis, de valahol erősen tévút is. Nem az a baj, hogy nem győzhet mindenki, hanem hogy nem értik, a győzelemhez út vezet. Amely út nem első hanem sokadik helyezésekkel van kirakva. 


Minden idők egyik legjobb testépítője, Ronnie Coleman élete első profi versenyén, a nem éppen jelentős Chicago Pro-n 11. lett, az azévi Mr. Olympián meg helyezetlen. Aztán 6 év múlva a világ legjobbja és végül nyolcszoros Mr. Olympia.

 

A Superbody hatalmas lehetőség kezdő versenyzőknek. Tóth Dani, Molnár Peti és sokan másopk: az ország legjobbjai is itt kezdték valahol utánpótlás kategóriákban és szépen lépdeltek előre a szobor felé.


Idén vagy hárman indultak az éppen folyó Scitec Megatesztről. Olyan versenyzők, akik álmukban sem gondolták volna hogy színpadképesek, de mi egyszerűen rábeszéltük őket, mert tudtuk, hogy ott a helyük. Egyikük kategóriát nyert, de a többiek is szépen helytálltak.


A Superbody mindenkié!


Nyilván az első, utánpótlás blokknál inkább szakmai a dolog, olyan nagy show-t ott még nem lehet csinálni és nem is kell, felesleges zavarba hozni a versenyzőket.

 

A második blokkban jöttek az esztétikai kategóriák, Bikini és társai: itt már szándékosan, folyamatosan nőtt a feszültség és fokozódott a hangulat. Minden kategória zenei anyaga pontosan ki volt találva és meg voltak tervezve még a hangulati tetőpontok is. (De ennek részleteivel nem szeretnék ötleket adni a konkurenciának, túl nagy szívesség lenne.)

 

Mind a három blokknak volt egy-egy mentora. Bohos Kornél a nép bajnoka, a kezdők és utánpótlás versenyzők példaképe. Salamon Dia Bikini Pro eljutott idén a Mr. Olympiára, minden esztétikai kategóriás versenyzőnek inspiráló. Kathi Béla az őrületesen felkészült top versenyzők ikonja. Nem mellesleg a mentor szerepet annyira komolyan vették, hogy Kathi Béla a Cutler hálózattal idén is komoly összeggel szállt be a pénzdíjba, Bohos Kornél pedig a legszárazabb versenyző "száraz mint az ítélet" különdíját ajánlotta fel - csak ez önmagában 200 ezer forintot jelentett.

 

Így nem kellett gondolkodni a díjátadók személyén: a Superbody-n amúgy sem szokás a díjátadást a helyi polgármesterre vagy celebekre bízni, mint ahogy se néptánc bemutató, se a szervezők kisfiának pózolása, se egyéb nem odaillő időhúzó program nincs. Sőt, a szervezők nem tüntetik ki egymást a színpadon! (Nem vicc, ezek létező dolgok.) 

 

A Superbody-n minden csak a versenyzőkről és a nézőkről szól!

 


A királykategóriák a Body Fitness-szel kezdődtek. Az előző blokknak a Bikinivel volt vége és felmerült, hogy a Bikini legyen a kezdő főattrakció, mert egyre népszerűbb és valójában egyre jobb is. Kezd eltűnni a sima szépségverseny vonal, egyre jobbak a versenyzők, egyre jobban értékelhetők szakmailag, kialakult egy világosabb értékelési szempontrendszer. Nagyon messze van már a mai bikini a tíz évvel ezelőtt még Fitness Modellnek nevezett kategóriától.

 


De a Body Fitnesszben egyszerűen több munka van, így azzal indult  a harmadik blokk.

 

Majd jöttek a királykategóriák, a jellegükhöz méltóan show-szerű lebonyolításban. Azt hiszem, sokaknak életreszóló élmény volt, ahogy a versenyzőket prezentáltuk.

 

Végül a verseny a technikai problémák (amelyek szerencsére kívülről nem látszottak) ellenére pontosan a tervezett időintervallumban ért véget.

 


Idén nem volt mini expo, mint tavaly, amikor a Kongresszusi Központ illetékese egy héttel (!) a verseny előtt közölte, hogy megkapjuk az aulát.


De azért jelen volt pár lényeges cég: a Mens Mentis csak töredékét tudta bemutatni a palettájának, de aki még nem látott Eleiko versenyplaformot vagy még nem ismerte az új, máris nagyon sikeres márkát, az Atlantist, ki tudta próbálni. 


Gyakorlatilag 4 féle büfé volt, ebből az épület előtt az egyik szakmailag lényeges az NPK Charolais burger-büféje top minőségű marhaburgerekkel. (Sokan sajnos még most sem értik hogy a jó minőségű marhahús alapvető táplálék ebben a sportágban.) Idén jobban készültek, mert tavaly kora délután már nem tudták kiszolgálni a vevőket, de sokat elmond, hogy valahol a GP kategória előtt idén is elfogyott mindent. 


Az emeleten a Csirkerizs.hu várta a látogatókat, ők pedig egyenesen rekordot döntöttek, soha, egyetelen rendezvényen sem voltak ilyen eredményesek, mint a 2018-as Superbody-n - pedig az idei Superbody a sokkal gyengébb  testépítő szezon miatt nem volt olyan nagy, mint a tavalyi.


Időközben a nemzetközi sajtó felkapta az Open győztes (és legszárazabb különdíjas) Király Lacit és ezzel világhírű lett ő is és a Superbody is - a Scitec Nutrition csak azért nem, mert már eddig is világszerte ismert márka volt. (Külön érdekes, hogy a tavalyi nagysikerű verseny jóval nagyobb költségvetése ellenére az idei verseny híre jutott el Amerikába.)


100% sport, 100% élmény: ezt kell a jövőben fokozni, mert semmi sem lehetetlen. Több út áll a Superbody előtt: benne van a pakliban egy nemzetközi kategória, fel lehetne fejleszteni az utánpótlás kategóriákat tömegsporttá és a bikini is eljutott oda, hogy több legyen puszta szépségversenynél.

 

 


Egy biztos: a show-nak folytatódnia kell a mostani független, érdekektől mentes, becsületes irányban.

 

A 2016-os GP bajnok, Sántha Tomi jól láthatóan nem volt boldog a negyedik helyezéstől. De utólag személyesen a következőt mondta: "nagyon szeretem a Superbody-t. Mindegy, hanyadik leszek, minden évben el fogok indulni."


Azt hiszem, ez mindent elárul.


 

Kovács "Bunny" Zsolt főszerkesztő

Az SB szervező csapat tagja

 

Ezúton köszönöm mindenkinek a rengeteg munkát, aki a Superbody 2018 szervezésében és lebonyolításában részt vett.

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!