Superbody 2018 Review

2018-11-19

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Újabb legendás pillanatokkal és Dudás Ádám bajnoki címmel gazdagodott a Superbody történelme 2018-ban.

 

2018-ban az a mostanáig példátlan helyzet állt elő, hogy volt alkalmam egy teljes Superbody-t végignézni. Éppen ezért végre egyszer pontosan tudom, amit a backstage-ből nézve nem mindig lehetett látni: hogy a nézőknek állat élményben volt része.

Idén új struktúrát kapott a komplett verseny lebonyolítása. Délelőtt mentek az utánpótlás testépítő kategóriák, ami így elsősorban a "szakmai" nézőknek szólt, mert az ökölszabály még mindig áll: szurkolni testépítő versenyre három előtt csak családtagok mennek. (Ez persze szándékos, mert az egész napos program hosszú, így össze lehet sűríteni a legfontosabb elemeket.) Kár érte, mert a színvonal kiemelkedő volt, simán megérdemeltek volna néhány extra buzdítást, "fehér bölény" effektus pedig Superbodyn már rég nincs. Igaz sosem volt jellemző, de 2018-ra szinte már az emléke is kikopott.

Teenager

A Teenagerben csak két versenyző volt, de nagyon komoly felkészültséggel. Rakonczás Péter győzelme abszolút megérdemelt volt, de Mezei Roland is brutál formát hozott. Openben is lett volna keresnivalójuk, de idén tényleg jól jártak a korhatáros kategóriával, mert a nagyoknál pusztító volt a szint.

Újonc 1.

Az Újonc 1. és 2. kategóriákban is fel voltak készülve a srácok. Előbbit Boncz Tibor nyerte, utóbbit Szabó József. Szabó ráadásul nem is tervezett versenyzéssel, csak a Scitec Megateszten akarta kipróbálni magát, ahol rábeszélték az indulásra, így Superbody bajnokként távozott.

Volt a nap folyamán más is a színpadon, aki előbb Scitec teszten indult, aztán Superbodyt nyert. Őt Tóth Daniként ismerjük, épp két IFBB profi verseny között van, és olyan elborult formával lépett színpadra, hogy a hátsó sorokban többen sokkot kaptak. Persze sztárvendégként: profi versenyzők nem indulhatnak a Superbody-n.

Újonc 2.

Az Athletic 1. és 2. az a kategória, ahol a súlykorlát komoly izomtömeget nem enged, bár ezt inkább fordítva kell megközelíteni, hiszen itt a cél az, hogy komoly izomtömeggel még nem rendelkező, de jó fizikumú versenyzők is indulhassanak.

Ennek ellenére brutál kondíciót és néha már ilyen súlynál is nagyon komplett fizikumokat látni a színpadon. Kalas Csaba INBA testépítő, az A1 bajnoka kinézetében és minden mozdulatában vérprofi volt, még saját szurkolótábort is hozott.

Jövőre remélhetőleg fellép Openbe, mert az Athleticből a mostani szerepléssel mindent kihozott. Oláh József, az A2 bajnoka pedig alig egy hete tért haza Irakból, és miközben szolgálatot teljesített, képes volt olyan formát összehozni, amivel magabiztosan megnyerte a Superbody-t. Ez a nem semmi.

Athletic 1.

Az utánpótlás kategóriák után jött a kora délutáni program, amit szívesen felcserélnék, bár nyilván nem lehet. A Mens Physique az elméletem szerint kannibalizálja a Teenager és az Athletic kategóriát. Nagyon úgy néz ki, hogy a fiatalabb versenyzőjelöltek inkább elmennek Physique-be szárnypróbálgatásnak, mert a testépítő kategóriát még a korhatárral együtt is túl ijesztőnek látják. Persze ehhez kell egyfajta lelkiállapot is.

Athletic 2.

A Wellness még mindig nehezen találja a helyét. A bírók helyesen értékeltek, de a versenyzők még mindig nem nagyon tudják felmérni, hol van az a határ testzsírban, ami nem túl sok. Védelmükre szóljon, hogy azért sem egyszerű eltalálni, mert a kategóriának nincs nagy hagyománya, a színpad pedig kegyetlen.

Dr. Polgár Anita - Womens Physique

A Womens Physique IFBB profiban és a Superbody-n is átvette a női testépítés helyét, ez most a női kategóriákban a legmagasabb szint. Dr. Polgár Anita egyedüli indulóként lépett a színpadra, de abszolút megérdemelten. (A szervezők egyeztettek vele a nevezés beérkezésekor, hogy vállalja-e így a fellépést.) Nemzetközi szinten is kiemelkedő fizikumot hozott, és van okunk örülni, hogy most Magyarországon mutatta meg a nőies izomzat új dimenzióját.

Body Fitness

A Bikini Fitness kategóriák helyett a Body Fitness lett kiemelve a főműsorba, ami idén késő délután került sorra. Itt szükség van valódi izomtömegre, de az még nem mehet a nőiesség rovására. Opre Alida lett a bajnok egy nagyon komoly versenyben, amiben a bírók is egyértelművé tették, hogy az izmosság a prioritás.

Open

És az Open színpadra lépésekor bebizonyosodott, hogy bárki bármit mond, a közönség még mindig a testépítés miatt jár testépítő versenyre. Ekkorra már szépen megtelt a lelátó, de a hangulat csak a top fizikumokkal együtt érkezett meg. Kathi Béla elvette a mikrofont a vezető bírótól, és bejelentette, hogy sokkot kapott, Bohos Kornél pedig vörös fejjel üvöltötte, hogy "Nagyon durva az a segg, apám! Jeéézusisten!"

Mindezt részben a későbbi Open bajnok, Király László münzeri kondíciója és Tom Hardy hasonmássága váltotta ki, aki alig tudta végigcsinálni a versenyt, mert láthatóan rosszul lett a színpadon. (Rezgett is a léc, mert benne volt a pakliban, hogy a dehidráció miatt esetleg nem tud feljönni az eredményhirdetésre, amivel elvesztette volna a címet.)  Viszont megcsinálta, de minden felkészültsége ellenére csak nagyon szoros csatában tudott Zoboki Tamás és Rigó Richárd előtt végezni, akik szintén embertelen formában léptek színpadra.

Ez egyébként Lacinak egy Superbody szobrot és 1.150.000 forint értékű díjat ért, ráadásul Bohos Kornél és a Cutler hálózat extra 200.000 forinttal jutalmazta a "Száraz, mint az ítélet!" különdíj keretében.

Grand Prix

A Grand Prix kategóriánál pedig ha lehet, még jobban elszabadultak az indulatok. Bereczki Krisztián már évek óta pályázik egy GP győzelemre, Szmereka László tavaly csak egy paraszthajszállal maradt le róla, Sántha Tamás és Dudás Ádám már korábbi GP bajnokok, és Szodoray Máté is játékban volt a legjobbak között. Ilyen sztárparádénál bármi megtörténhet, de azért végül nem bármi történt.

Dudás Ádám genetikáját és feltehetőleg a félrekajálási ösztönei felett aratott győzelmét kiaknázva másodszor is behúzta a Superbody legrangosabb kategóriájának a bajnoki címét. Így a romszáraz és minden izmában kerek Dudás majdnem másfélmillió forint értékű díjjal tért haza. Szmereka talán megfoghatta volna, ha még élesebb formával érkezik a versenyre, de magánéleti okok miatt az utolsó héten döntötte el, hogy színpadra lép. Ehhez képest szenzációs formában volt, amivel meg tudta előzni a hibátlanul időzítő Bereczkit és az exbajnok, szintán jó formát hozó Sántha Tomit.

Mindez ráadásul délelőtt tíz és este hét között simán lement, még a kisebb csúszások ellenére sem tartott tovább a verseny a kitűzött keretnél. (A szervezők három blokkra tervezett esemény kezdőpontjai és a tervezett befejezés között csúsztatták ide-oda a menetrendet, pl egy szünet beiktatásával akkor, amikor  a bírók éppen éhenhalni készültek.) Ebben persze benne volt, hogy a híresen pontatlan Cedric McMillan vendégpózolását valószínűleg neki délelőttre mondta a szervezőgárda, így oda tudott érni estére, amikor a műsora kezdődött, sőt, még a zenéje is megérkezett.

Tóth Dani

Extra érdekesség, hogy idén a szabadpózok is szintet léptek, ami egyébként a pontozásban is megnyilvánult: jellemzően nem rontották le a versenyzők a helyezésüket szabadpózzal. Persze nem lett hirtelen mindenkinek jó kűrje, de mintha minden évben kevesebb össznépi bénaság kerülne színpadra. Pózzenékben is nagy a fejlődés, például emberemlékezet óta először nem volt egy Fűrész sem. Helyette a Trónok harca és a Survivor - Burning Heart (Rocky 4) volt menő, de egyik sem jött vissza féltucatszor, ami komoly eredmény.

Cedric McMillan

A 2018-as Superbody világosan megmutatta, hogy a legenda folytatódik. Sőt, egyre legendásabb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!