Esetlegesen kérdéses Superbody kategóriák rövid értelmezése

2018-11-08

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Superbody: 2018 november 17.

 

Athletic

 

 


Az Athletic kisebb tömegű, kezdő versenyzők és kisebb tömegű naturál versenyzők kategóriája. Kifejezetten az atlétikus fizikumot, nem az Open szintű testépítő fizikumot keresünk ebben a kategóriában, az izmossági forduló elvárásai izomtömegben nincsenek a testépítő kategóriák (T, U,O) szintjén.


Az elmúlt évek szomorú tendenciája volt, hogy a könnyebb győzelem reményében az Open versenyzők levízhajtóztak ebbe a kategóriába. Ezt szeretnénk megszüntetni, ezért hozzuk vissza az Athletic kategóriát az eredeti céljaihoz. A kategória kicsit hasonlít a Mens Physique kategóriához, csak itt a lábat is értékelik és a hangvétel is komolyabb.


A kategóriában az egyértelműen vízhajtózott jellegű szárazság lepontozásra kerül, a naturál versenyeken látható szárazság elfogadható, de a szárazság itt nem számít olyan értelemben előnynek, mint a testépítő kategóriákban.

Az izmos, arányos, esztétikus, egészséges kinézetű fizikum  az ideális, szárazsággal nem, leginkább jó arányokkal lehet nyerni.

 

Sokan küzdenek azzal a problémával, hogy az adott súlykorlátnál túlságosan szárazok lennének, nekik nem érdemes befogyniuk, hanem Open kategóriába kell nevezni. (Ennek elkerülése érdekében a súlykorlátot megemeltük, lásd. fent.)


A súlyhatár az eredeti kiírásból módosítva visszakerült a megszokott testmagasság - 100 + 5% szintre. Felhívjuk a figyelmet, hogy záró tolerancia van, aki nem teljesíti a súlyhatárt a regisztráció végéig, csak Open vagy GP kategóriában indulhat. Tovább felhívjuk a figyelmet, hogy a súlyhatárt nem a versenyen, hanem egy nappal előtte, a regisztrációnál kell hozni.

 

Az álláspontunk az, hogy ugyan az Open kategória jóval nehezebb, de jobb eredmény egy nehezebb kategóriában egy roszabb helyezés, mint egy könnyebben jobb helyezés.


A Superbody mindig is a versenyek csúcsa volt, itt bármilyen helyezést szerez a versenyző, büszke lehet rá, hiszen mindig nagyon erős mezőnyben kell helytállnia. Egy Superbody Top 6 helyezés pedig komoly elismerést jelent.


Miért nincs naturál testépítő kategória a Superbodyn? Egyrészt azért, mert úgy gondoljuk, a naturál testépítő szervezetek tökéletesen ellátják azt a feladatot, hogy naturál versenyeket szervezzenek. A Superbody szervezőinek viszont túl nagy terhet jelentene a doppingtesztek lebonyolítása, ami az egyéb kategiriák díjazásának költségvetéséből venne el.  


Ruházat: póznadrág.


 

 

Bikini


 

 

A bikini kategóriánál örök kérdés, hogy száraznak kell-e lenni vagy sem. Csakhogy a bikini kategóriában a bírók nem pontoznak szárazságot. A fizikumnak zsírtól fedetlennek kell lennie, de kifejezetten nőies kondíció szükségeltetik. Nem lehet narancsbőr, fedett derék, comb és narancsbőrös fenék,  semmiképpen sem lehetnek mély barázdák a combon, nem lehetnek keresztszálkát, csak nagyon enyhe szeparációra van szükség. 


Biztosak lehetünk benne, hogy két versenyző közül nem a szárazabb fog nyerni, hanem egyszerűen az, amelyik összhatásban szebb.


A bikini kategóriában nem lehet nagy az izomzat, de jó arányok, keskeny derék, kicsit ívelt combok, kerek fenék és kicsit kerek vállizmok megléte valószínűsíti a jó helyezést.


A bírók az összképet nézik: a tökéletes arányt, az egészéges fizikumot, a kisugárzást és a szépséget. 


Az ideáis győztes egy sportosan szép, esztétikus, egészséges kinézetű versenyző.  És ebben fontos az arc: a beesett arcú, vízhajtott kinézet biztosan nem lesz nyerő a pontozásnál.


Egyszerűen fogalmazva: a versenyző ne száraz, hanem szép legyen! (Ez persze nem jelenti azt, hogy szépségkirálynőnek kell lenni.)


A pózolás marad a szokásos: "I séta", majd 4 alapfordulat. A pózokat bemutatni az eddig megszokott módon kell, azaz az egyik kéz mindig a csípőn kell legyen.

 

 

A kategórában a ruházat versenybikini, magassarkú cipő.

Women’s Physique

 

 


Az tulajdonképpen egy light női testépítés kategória, kifejezetten izmos és száraz női versenyzőknek. (A kategória megrendezésének célja kifejezetten az, hogy az izmosabb női kategóriákat próbáljuk feléleszteni. Természetesen ha nem lesz jelentkező, a kategóriét töröljük.)


Ebben a kategóriában ugyanúgy a szimmetria és az izmosság számít, mint a férfi testépítő kategóriákban. A bírók csak az izomzatot nézik, nincsenek olyan elvont értékelési szempontok, mint a bikininél. (Kisugárzás stb.) 


A kategóriában négy alapfordulat, majd öt kötelező póz van.

 


Kötelező pózok:


1. Kettősbicepsz elölről. (Nem ökölbe szorított, hanem nyitott kézzel, nőiesen.)

2. Oldalbicepsz. (A bírók felé néző láb nyújtott, azonos oldali kar előre a lábbal párhuzamosan nyújtva.)

3. Kettősbicpesz hátulról. (Nem ökölbe szorított, hanem nyitott kézzel, nőiesen.)

4. Tricepsz. (A bírók felé néző láb nyújtott, azonos oldali kar függőlegesen megveszítve, hátul csukló fogással.)

5. Has-láb.


A kategórában a ruházat versenybikini, nincs magassarkú cipő. 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!