Szabad-e emelgetni a nyakad fekvenyomás közben?

2015-01-20

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Vannak bizonyos érdekes szokásaink a gyakorlatok kivitelezése közben, amelyekről vagy elgondolkozunk, hogy okozhatnak-e problémát, vagy nem. Általában nem törődünk ilyesmivel, és ebből lesz a baj.

A fekvenyomás önmagában sem a világ legegészségesebb gyakorlata, de ráadásul a teljesítménykényszer miatt - hiszen legtöbben meg sem próbálnak technikával mellizmot terhelni, ehelyett a súlyt teszik a  lehető legnagyobbra - különösen nagy terhelést ad az ízületekre.

A fej nem érintkezik a paddal: TILOS így végezni a nyomást

A nehéz súly nyomása egyfajta görcsös állapot, hiszen összetett izommunkával próbáljuk kipasszírozni a rudat. Ilyenkor sokan próbálnak olyan testhelyzetet felvenni, amiben könnyebbnek érzik az ismétléseket. 
 
A fej erősen felemelve: TILOS így végezni a nyomást

Gyakori megoldás a fej felemelése. Sokaknak fel sem tűnik, de kinyomáskor felemelik a fejüket, felfelé nyújtják a nyakukat mind vízszintes, mind fekvenyomásnál.

Így lehet nyaki gerincsérvet kapni.
 

Persze önmagában ez a mozdulat nem elég, de a legtöbb embernek már eleve problémás a nyaki gerincszakasz: mindazok, akik ülő munkát végeznek például, gyakran rendelkezdnek rossz testtartással. Nagyon sokan tartják előrebuktatva a fejüket, azaz előrefelé mutat a nyakuk: ez szép lassan olyan pozícióba mozdítja a nyaki gerincszakasz porckorongjait, amiből sérv alakulhat ki már egy rossz mozdulat hatására is. 
 
A fej femeleve: TILOS így végezni a nyomást
 

Kerüljük tehát a kényelmességet fokozó mozdulatokat edzés közben.

Ne emeljük fel a fejünket sem fekvenyomáskor, sem ferdepados nyomáskor, hanem tartsuk a nyakunkat a lehető legjobban egyenesen, a gerinc vonalában. 
 
 
NEM AZÉRT EDZEL, HOGY TÖNKRETEDD AZ ÍZÜLETEIDET! 
EDZZ JÓ TECHNIKÁVAL ÉS FOKOZD  A VÉDELMET!
 
 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!