Szték it ízi!

2017-01-08

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Az ember életében az egyik legnagyobb sikerélmény, ha sikerült megcsinálni egy olyan speciális steak-et, amit meg is lehet enni. A fene se gondolná, hogy össze lehet olyat is hozni, ami egész jó!

 Előkészítve

Nem lehet elégszer leírni: minden az alapanyagtól függ. Szinte mindenki ott hibázik, hogy elmegy a henteshez vagy a piacra, megveszi a bélszínt ami nem bélszín és megpróbálja megsütni, miközben nincs annak tudatában, hogy tejelő marha húsával kísérletezik még, ami a büdös életben nem lesz olyan. Az étteremek - legalábbis a jobb éttermek - bizony jobbára külföldről szerzik be a húst, marhatenyésztő országokból, akár olyan lehetetlen helyekről, mint Brazília. (A kedvenc éttermem például konkrétan onnan.)

Magyarországon sajnos kevés kivételellel tejelő marhákat tartanak, ami teljesen más minőséget jelent, mint a húsáért tenyésztett marha. 


A húsmarhából készült érlelt hús a lehető legjobb minőség, amivel egy sportoló táplálkozhat. Ideje elfelejteni a tonnaszámra zabált, ma már eléggé fos minőségű csirkemellet: inkább egyéb fele annyit, de az minőségi forrásból legyen. A legjobb a fehérjeforrásokat keverni. 


Na de hogy ha megvan a sztékhúsod, hogyan kell megcsinálni?


A közhidelemmel ellentétben a varázslat nem itt van, de azért nem árt tudni egy jó módszert.

 

 A kedvesen érdeklődő mopsz rendkívül finnyás, de a Charolais sztékhús levágott, zsírosabb részeit úgy beverte másodpercek alatt, hogy csak néztünk.


0. Ízlés szerint vágd le a húsról a sallangot. 

1. Vedd ki a húst a hűtőből és letakarva hagyd állni 15 percig.

2. Kend be kókuszsírral vagy más minőségi zsiradékkal.

3. Sózd és borsozd meg.

4. Vegyél elő két serpenyőt. Az egyik teljes lángon legyen a másik alacsony lángon. Fújd ki olajsprével ha jót akarsz, vékonyan be is kókuszzsírozhatod, de csak egy filmréteg zsiradék kell és az se baj, ha elmarad, maximum nehezebb lesz mosogatni.

Innen jön az az érdekesség, hogy mondhatunk neked egy tuti leírást, de nem biztos, hogy pontosan az fog tetszeni. MarhaKrisztián a FittMarket-marha tenyésztője (NPK Charolais a márka) arra esküszik, hogy a forróbb serpenyőben 1-1 percig kell sütni a húst, majd átrakni a másik serpenyőbe és 4-4 perc.

Tudományos kísérletképpen megcsináltam így, de nálam teljesen átsült, én pedig közepesen átsütve szeretem, amikor a belseje még rószaszín és amikor az ember levág egy szeletkét, még levet ereszt. 

 

1-1 perc és 4-4 perc: teljesen átsült, de még nem száraz


Második körben így fél perces forró serpenyővel, majd 3-3 perces alacsony lángon való sütéssel próbálkoztam és az eredmény sokkal jobban bejött. Úgy gondolom ennél a hús vastagságnál bőven elég oldalanként fél perc ahhoz, hogy kialakuljon a kéreg, ami aztán annyira kellemesség teszi a húst belül. 


 Fél-fél perc majd 3-3 perc: közepesen átsült, a hús középen még rózsazsín

5. Süsd a húst fél percig az egyik, majd fél percig a másik oldalán. Azután tedd át az alacsonyabb lángon üzemelő serpenyőbe és süsd 2-2 vagy 3-3 percig ízlés szerint. 

Ennyi az egész. Mindenféle séf diploma nélkül ilyen egyszerűen tudsz kitűnő tápértékű marhahúst sütni magadnak olyan ízélménnyel, amit a legtöbb étteremben sem kapsz meg.

A titok nem más, mint a jó minőségű érlelt marhahús. Hús csak húsból lesz!

 

 

FITT MARKET

FELEJSTD EL A KÖZÉRTET!


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!