Táplálékkiegészítők és a szülők

2014-11-17

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Gyakori probléma tizenéves kezdőknél, hogy nem csak a súlyokkal és a táplálkozással, hanem a hülye szülői előítéleteivel is meg kell küzdeniük.

Sajnos a magyar lakosság nagy többsége szennylapokból és a kereskedelmi televízióból  tájékozódik, miközben ezen médiumok a tájékoztatás fogalmáról olyan messze állnak, mint a táplálékkiegésztők a doppingszerektől. Így nem csoda, ha jelen tárgyunkról sincsen halvány fogalmuk sem, esetleg bedőlnek valami roppant okos köznépi pletykának.


Pedig a tápkieg-témakör dolog viszonylag logikus - saját eszünk használata helyett azonban könnyű abból a sztereotípiából kiindulni, hogy ami izmos emberekkel illetve testépítéssel kapcsolatos, az csakis rossz lehet.

  

Jelentős a száma azon szülőknek, akik tiltják a gyereküket a táplálékkiegészítő-használattól - abban a tudatban élve, hogy a fentiek miatt biztosan káros - miközben egy percig sem gondolkodnak el azon, hogy mi lehet, mit tartalmazhat vajon valójában az a gyűlölt proteinpor.

A gondolkodást azonban még csak nem is itt kell kezdeni.

 
A Shop.Builder.hu Szeged, Mérey u.17. alatt üzlete

 

A félelmetes az, hogy felnőtt, gyereket vállalt, felelős embereknek nem tűnik fel, hogy ezen készítmények boltban vásárolhatóak. Legálisan, számlásan kereskedelmi forgalomba került élelmiszer jellegű termékekről beszélünk: ez nem kábítószer, amit sötét sikátorban vesznek a fiatalok a kigyúrt dílertől. És nem is doppingszer: a doppingszerek gyógyszeripari és gyógyszeriparinak is kinéző, tablettás vagy ampullás kiszerelésű termékek, nem turmixban kell meginni őket, és nem lehet boltban beszerezni, csakis illegálisan terjednek.

 


A Shop.Builder.hu Szeged, Mérey u.17. alatt üzlete

 

Ha igaz lenne bármilyen káros hatással kapcsolatos idióta pletyka, arról minden bizonnyal hallanánk. Ráadásul elég nagy körítéssel zárnák be azt az üzletet és büntetnék meg a gyártót, ha bármi történne.

Ugyan a cigaretta és az alkohol káros hatásai ismertek, mégis kaphatóak a boltokban - azonban mindenki által ismert káros élvezeti cikkekként, nem élelmiszerként, és használóikon eléggé jól láthatóak a "tünetek", vagyis a függőség jelei.

Ehhez képest kíváncsi vagyok, miféle negatív tünetet észlel a kedves szülő az esetlegesen pozitív irányba megváltozott fizikumon kívül, és ez miféle rossz érzést vált ki az irigység kivételével.

  

A táplálékkiegészítők boltban kapható, legális készítmények, amelyek megfelelnek az Európai Únió élelmiszerbiztonsági szabályainak. Egy komoly gyártó a legszigorúbb előírásokat teljesíti, ráadásul folyamatosan ki van téve a hatóságok zaklatásának. 

A táplálékkiegészítőket folyamatosan ellenőrzik a népegészségügyi intézetek és az EU is. Az Európai Únió RASFF nevű - gyors élemiszeripari ellenőrzésekre szolgáló - rendszerének riasztásaira a magyar hatóságok azonnal reagálnak.   

 
Protein források

 

A másik elgondolkodtató tényező pl. a protein, mint fő ellenség tápanyagtartalma. A fehérje az emberi szervezet számára legfontosabb tápanyag. Tápkieg formában ez a tény nem változik meg: azért, mert nem húsból visszük be a fehérjét, hanem szakszerűen kivont, por alakú protein koncentrátumból készített turmixszal, még nem lesz káros. 

Nem egészen értem a félelmet a kiszerelés és a por formátum miatt sem. Népszerű  nézet az iq-betyár szinten "gyúrópornak" nevezni a kiegészítőket, miközben semmilyen elvi vagy technikai módon nem különböznek az társadalom által a legnagyobb természetességgel elfogadott babatápszerektől, vagy a beteg embereknek készített roboráló tápszerektől.

Csak azért, mert a dobozon sportra utaló kifejezés vagy grafika van babapopsi helyett, még nem lesz egy termék egészségre veszélyes.

 

 

Különösen, hogy a sporttáplálékkiegészítő-gyártók általában sokkal jobb alapanyagokból, jobb összetételű termékeket gyártanak, hiszen pontosan tudják, hogy komolyabb, sportolói igényeknek kell megfelelniük. Egy csecsemő vagy egy rákos beteg biztosan nem fog az elmaradt fejlődés miatt aggódni, és nem kell attól tartani, hogy nem vásárol többet.Arról nem is beszélve, hogy a rengeteg egyéb élelmiszer létezik, amelyek technikailag nem különböznek: mégsem szokott családi hőbörgés lenni a zacskós leves miatt. Senkinek se dobták ki a szülei a pörköltalapot, sem a krumpipürét vagy a kész spagettiszószt, sőt, a fűszerkeveréket sem. Ezek a készítmények gyakorlatilag ugyanolyan üzemben, hasonló technológiával készülnek - csak sokkal rosszabb alapanyagokból. Sok táplálékkiegészítő cég számára ilyen termékeket gyártó üzemek végzik a termelést bérgyártásban.

A protein porok funkciója az, hogy gyorsan, könnyen emészthető formában juttassanak fehérjét a sportoló szervezetébe.  Ez nem más, mint táplálék: ahogy a neve is mutatja, a helyes táplálkozást kiegészítő eszköz.Még csak nem is pótolja a normál fehérjeforrásokat, a húst, halat, tojást, sovány túrót - csak kiegészíti.

A proteinporokat vagy akár a tömegnövelőket (amely protein koncentrátum és szénhidrát koncentrátum keveréke) az edzés utáni gyors tápanyagigény kielégítésére kell alkalmazni. Esetleg napközben egy étkezés helyettesítésére, ekkor általában kényelmi vagy praktikum okból: például, mert nincs idő kaját főzögetni reggel, vagy akár utazás közben. (Mi az, ami az átlagember számára elfogadott? Csoki és egyéb zsír-cukor mocsok. De a maga minőségű fehérjekoctrátum az biztos káros!)

 


Neki is vannak szülei

 

Az a helyzet, hogy ha valaki szülővé válik, komoly felelősséget vesz a nyakába, de ettől nem lesz automatikusan szakértő az élet minden területén. A felelősségnek nem biztos, hogy az ész nélküli tiltásban kéne kicsúcsosodnia.

Miközben természetes dolog, hogy csokikával és cukorkával tömjük a gyerekeket kiskorukban, semmit nem tudunk a helyes táplálkozásról, csak amit a nagymami mondott: a főzelék egészséges.

Csakhogy a nagymami azt is mondta, hogy a jézuska hozza a karácsonyfát, így ezen információkat érdemes fenntartással kezelni. De miközben köznépi baromságoknak hitelt adunk, nem biztos, hogy szép és célravazető dolog a saját gyerekünkkel szembeni bizalmatlanság, főleg, ha nyilvánvaló tények vannak a birtokában.

 


Ezek is szülők, mégsem okosak

 

A kedves szülők mielőtt légbőlkapott baromságok miatt megnehezítenék a saját gyerekük életét - aki éppen sokkal jobb úton próbál haladni a sporttal, mint a buzuló/akoholizáló/drogozó átlag.

Jobban tennék, ha leküzdenék az ellenérzésüket, és higgadtan átgondolva inkább támogatnák a hasonló törekvéseket.

Így legalább nem kell azon aggódni, hogy mi az, amit a gyerek inkább rejteget.

A gyengébek kevéért: a sport még nem ártott senkinek. 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!