Tényleg rossz nyáron edzeni?

2016-05-30

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A hülyébbek nyáron abba is hagyják az edzést, de senki más sem lelkes. Kétségtelen, hogy sok hátráltató tényező van. Nem tesz rosszat az embernek, ha megérti a lényeget.

 

Az emberi test elég konzekvensen küzd mindenféle változás ellen, így egyáltalán nem lelkes attól, ha valami meg akarja változtatni a fizikumot. Ez eddig mindenkinek világos.

Az edzésünket és tudatunkat sok tényező befolyásolja. Télen az a baj, hogy hideg van és kellemetlen elmenni a teremig, esőben az a baj, hogy megázunk, amíg eljutunk a teremig, nyáron pedig baromi meleg van. 

Három fő tényező van, ami gátolja, hogy egyáltalán legyen kedvünk edzeni. 


1. Melegben nem jó edzeni

Ahogy beüt a nyár a tévé időjárástévesztő műsorában, azonnal csökken az edzésteljesítmény. Melegben tényleg kevésbé bírja az ember és ez már kicsivel 25 fok felet is érezhető, jobbára a hirtelen váltás miatt.

A nyári 40 fokban aztán főleg problémás még akkor is, ha van légkondi.

A túlzásba vitt légkondicionálás - amikor húsz fokot csinálnak a kinti negyvenből - eleve "nagyon jó" taknyosodás szempontjából, az ízületeknek meg egyenesen kiváló, mintha hájjal kenegetnéd őket. (Ez egy népies kifejezés.)


2. Melegben rossz enni

Melegben jellemzően elmegy az étvágy. A hűtött dinnyén és a fagyin kívül nehéz rendesen táplálkozni, az ember a háta közepére sem kívánja a roston csirkét. Ezért van az, hogy sokan azt hiszik, nyáron kell diétázni, mert nehezebb enni, de persze a strandszezon kérdés és a magamutogatási kényszer is benne van a pakliban.


3. Melegben sok más jobb dolgot lehet csinálni

A legnehezebb az, hogy jó időben jó a lakáson kívül lenni és szabadidőprogramot csinálni: például edzés helyett strandra menni. Kiülni valahova. Nyaralni. Mászkálni a természetben. Ezerféle jó és rossz lehetőség van. Ilyenkor rohadt nehéz rászánni az embernek magát arra, hogy a teremben nyűglődjön, főleg, ha az edzés iránt érdektelen ismerősök is segítenek ellógni az edzést.

Még Chuck Norris is megizzad kicsit


Csakhogy mindezen ürügyek semmit nem számítanak annak, aki érti, mit jelent az edzés fogalma.

Egyrészt

ha valakinek az edzés nem az élete az alapvető része,
akkor sok eredményt ne várjon.

Márpedig ha az életmód rutinszerű alapja az edzés (és ez akkor is meglehet, ha nem vagy marha izmos és sosem leszel versenyző) akkor ezt nem befolyásolja holmi időjárás.

Még fontosabb, hogy

az edzés mindig a komfortzónából való radikális kimozdulást jelent.


Az edzéshez nem kell ideális időjárás:
nem baj, ha a nagy melegben rosszul megy,
mert már önmagában az is edzi a testet,
hogy a kényelmetlen körülmények ellenére edzeni kell.

Ha a meleg miatt csökken az edzésteljesítmény, az nem jelent visszaesést, mert a körülmények nehezebbre változtak, így az edzés nehézsége fokozódott. 

Az edzés a testünk számára adott terhelés. És ha a terhelés a meleg idő miatt nagyobb, ergo nehezebb edzeni, akkor ez is az edzés része. 

Aki a meleg időben való edzés nehézsége miatt nem edz, az valójában zsírhülye annak fogalma sincs, miről szól az edzés egyáltalán. Edzeni ugyanis nem a szépségért kell, hanem a fizikumért.

A meleg nem ürügy a kihagyásra, hanem plusz edzésterhelés, ami nem gátolja a fejlődést, hanem erősíti a fizikumot.

Eddzél nyugodtan akkor is, ha nehezedre esik, nem vagy te páva!

 

 

 

EGY KORSZAK LEZÁRÁSA:
BB.Tv 100
RENDELD MEG, AMÍG VAN!

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!