Testépítés és energiaitalok

2016-04-18

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Az energiaital jó, ha fáradt vagy, meg erőt ad az edzéshez. Az energiaitalt azért iszod, hogy legyen energiád. Legalábbis azt hiszed.

Öt óra energia, ki van ez számolva!

Az energiaital elméletileg az üdítőitaloktól eltérő termékkategóriába esik, mert speciális hatóanyagokat tartalmaz a normál szénsavas üdítőitalokhoz képest, amelyeknek másodlagos célja a fogaid kirohasztásán keresztül szív és érrendszeri problémák, cukorbetegség és veseproblémák okozása. 

Elsődleges céljuk azonban közös az energiaitalokkal: függőség kialakítása, azaz vegyél meg minél több kiváló “műanyag“ italt, hogy az adott multicég részvényeseinek legyen pénze még több luxusvilllára. Bár valljuk be, azért hosszú távon a gyógyszeripari cégek és a temetkezési vállalatok se járnak rosszul. 

Az energiaitalok határozott előnye a kisebb kiszerelés és a magasabb ár, ami miatt nem tudunk belőle meginni annyit, mint a hagyományos üdítőkből: ennek az egészégünkre jótékony hatása van ahhoz képest, mintha ugyanazt a mennyiséget tudnánk elfogyasztani.

Energiaital pénisszel: ilyen, amikor a gyártó nyíltan néz hüyének

Elmesélhetnénk itt az energiaitalok magyarországi szabályzását, de a kutyát nem érdekli. A gyakorlatban az energiaitalokat függőség miatt fogyasztjuk: legtöbben szeretik az ízét, jól esik. Kisebb részben használják energizálás miatt, ami van, akinél működik, van, akinél nem.

Ez nyilván a hatóanyagokra történő reagálás függvénye.

Alapesetben az energiaitalok fő hatóanyagai a cukor és a koffein. Van, akinek a huszonegynéhány gramm cukor segít valamiben, de ott komoly táplálkozási zavarok lehetnek, főleg, hogy a cukor jót tenni nem igazán szokott senkinek - erről talán árulkodik a “cukorbetegség” nevű népszerű sport. 

Persze feltétezhetjük, hogy aki sportol, nem a cukros verziót használja. Na, ez se sokkal jobb, de legalább kevébé “élénkít.”

A koffein élénkítő hatása eléggé ismert, nagyrészt ezért is kávézik mindenki. Magyarországon ma már korlátozzák a koffeintartalmat, így az energiaitalok korántsem olyan erősek, mint régen. A megengedett koffein mennyiség 32mg/dl.

Ezen kívül nagyjából szart sem tartalmaznak az energiaitalok a citromsavon, nátrium-citráton, B vitaminokon  és dzsuván - szénsav, színezék stb. - kívül.

Vannak hangzatos aminosav nevek, pl. taurin, de ennek is erősen csökkenteni kellett a mennyiségét a magyar előírások miatt, sok termékben már nincs. Inozitol és egykét hatóanyag előfordul, pl. a B-vitaminok közül a nikotinsav elvileg élénkítő hatású.

Ennek már a neve is bizalomgerjesztő


A fentiek felelnek (papíron) szinergizmusban az élénkítő hatásért, de nagyjából ugyanott vagy, mintha kávéznál, ami nem biztos, hogy na okosság.

Igazából elmondhatjuk nyugodtan, hogy az energiaitalok az égvilágon semmilyen hasznos tápanyagot nem tartalmaznak. 

Különösen nem sportolóknak. 

Ellenben az egyéb szénsavas italokhoz hasonlóan segítenek a veséket teledzsuvázni.

Energizálásra a táplálékkiegészítő iparban sokkal jobb és biztonságosabb termékek vannak.

Azt sem árt megérteni, hogy energia a semmiből nem lesz: lehet pörgetni magunkat,
de valós energia csakis makrotápanyagokból, vagyis szénhidrátból és zsírból nyerhető.

A szar kajálást nem tudod kiváltani energizálókkal!

Ez már eleve módszertani kérdés: aki azt hiszi, hogy a kisközértben vagy a benzinkúton az esetleg megfelelő élemiszeren kívül bármi kapható, ami a fejlődését segíti, az nagyon nem ért semmit az élelmiszeriparból. (A mainstream élelmiszeripar egyébként pont leszarja a sportolókat.)

Energiaital azoknak, akiknek nem áll fel a cerka

Azért kell ezt leírni, mert egészen komolyan vannak, akik azt hiszik, az energaitalokkal valami jót tesznek a fejlődésüknek. Pedig olyan jó, mintha mérget innának - mert hosszú távon az.

Az energiaitaloknak egészséges ember életében nem sok helye van. Lehet fogyasztani kvázi élvezeti cikként (mint a sört és egyebeket), de napi szinten nagyon nem kéne. 

Napi egy db 250Ft-os energiaital havonta 7500 Ft, amiből heti 3 edzésnél kijön minden edzés utáni étkezésre 150g marhahús. Vagy egy doboz Vitargo, röhögve. Energiaitalt mindenki iszik, de hányan esznek maharahúst? Hámy edzőterembe járó használ edzés után Vitargo-t? Találd ki, melyik segít jobban a fejlődésben?

Az álláspontunk az, hogy az energiaitaloktól tartózkodni kell: meg kell érteni, hogy ezek kommersz, teljesen értelmetlen termékek, amelyekre semmi szükség. Sőt: az enegiaital mérföldkő a konzumidiotizmusban.

Ha valaki nagyon szereti, egészségtelen élvezeti cikknek kell tekinteni, esetleg alkalmi energizálóknak (ez utóbbival valószínűleg papíron a gyártók is a  egyetértenek) és moderálni kell a fogyasztását, ignorálva a fogyatékosokat, akik szerint ez menő és kötelező.

Ez a cikk természetesen nem a rutinos olvasóiknak készült, illetve számukra maximum szórakoztató céllal. Érdemes azonban elküldened az esetleges (reklámok és fogyasztói társadalom által agymosott) ismerőseidnek, hátha segítesz rajtuk. 

A 80-as 90-es ÉVEK EDZŐTERMI KÖZÖSSÉGE!

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!