Tom Platz: a legenda Magyarországon!

2017-09-06

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Az abszolút lábember, akit "Quadfather", "The Golden Eagle"neveken becéztek Amerikában, nálunk csak Tom Platz volt, és sosem kellett neki becenevet adni. Mindig is népszerű volt és ezen csak javított, amikor végre láthattuk a The Comeback című, 1980-as Mr. Olympiát feldolgozó filmben, ami persze nagy vesztesnek akarta mutatni, de mi azt gondoltuk: kapjátok be, Tom Platz akkor is király!

 

 

 

Hogy kinek milyen a világlátása, szemlélete és a példaképei, arról nem csak saját maga tehet, hanem a kulturális környezete is. Ezért van szerencséje azoknak, akik még egy jobb világban voltak gyerekek: akik még hallották a hazai retek pincetermekben terjedő legendákat. Akik olvashatták Fekete Ferenc könyveit, például a Testépítés királyait.


A 80-as évek végén, 90-s évek elején nem volt internet. De mindenki tudta, ak edzőterembe járt, hogy ki az a Tom Platz, holott sajtó is alig létezett. Pont ezért volt nagy értéke minden morzsányi információnak.


Az, hogy Tom Platz idejött Magyarországra, elképesztő szenzáció számunkra. Még akkor is, ha nem az 1980-as Arnold Schwarzenegger-kihívó, hanem a 62 éves nagy öreg jött el.  De elvileg a mai generációnak fogalma sincs róla, hogy ő kicsoda, mert ahogy a legelején utaltam rá, a mai fiatalok sajnos a ratyimanókért rajonganak már. Vagy mégsem?


Nem éppen öregfiúk-klub volt már az első helyszínen, a győri Cutler Gymben sem. Meglepően sok fiatal volt.  És amikor Tom Plazt elkezdte az előadását, az egyik első motívumként azt emlegette azt a paradox helyzetet, hogy sosem nyert Olympiát, akkoriban nem volt internet és 35 évvel a visszavonulása után akkor még nem is élt fiatalok tudják, hogy ki ő. 


 

Elképesztő - mondta - hogy ő most itt van Magyarországon, olyan fiatalok ismerik, akik nem is éltek akkor, amikor híres egy olyan Mr. Olympia miatt, amit meg se nyert. Valahol nem is érti, hogy miért, hiszen sosem került be a Mr. Olympiák arcképcsarnokába. (Miközben Chris Dickerson-t, a 82-es Mr. Olympiát szinte senki sem ismeri.)


De ne szaladjunk ennyire előre, mert el akarom mondani, milyen volt meglátni a Legendát. Kicsit fél az ember ilyenkor, hogy valami rozzant vén hülye lesz, és az első benyomás a mi szemünknek furcsa: mintha egy 90-es évek eleji kaliforniai üzletembert látnánk. Az akkori elegánsnak számító öltözet, túl hosszú, színes nyakkendő, hosszú, lófarokba kötött haj. Nekem szimpatikus, többeknek különös, mindenkit megdöbbentően hasonlít arcra Mel Gibsonra, sőt még a hangja is.


 

Nem, nem nagydarab, 62 évesen már nincs meg a olimpiai izomtömeg. A bő nadrág és ing semmit nem mutat és magasnak sem volt mondható soha - fiatalkori önmagát alacsony, zömök figuraként jellemzi.


A megjelenés, stílus, előadásmód egy sztáré. A felesége öt percenként adagolja a vizesüvegeket, nem viccelnek a vízfogyasztással. 


A szeminárium nem a Cutlegy Győr edzőtermben van, hanem két szinttel lejjebb az ETO park egy üres helyiségében, ami egy jó nagy teremként funkcionál. 100 jelentkezőt vártak, ennyire limitálták a közönséget, de végül kellett még szerezni 20 széket. Mi meg hoztunk a BodyBuilder Szeminárium Sorozat kis hangosítását. 


“Az egyetlen különbség köztetek és köztem, hogy én jobban akartam” - kezdi. Kapunk egy kis motivációs maszlagot, de az elviselhetőség határán bőven belül, egy kis spirituális gondolkodást, amit talán bizonyítandó egyszercsak kiég a magas plafonon egy sor izzó. Tényleg teljesen érthetetlen módon.


És kapunk jó sok sztorit az életből, a versenyzésből, a híres 227,5 kg.os guggolásról és az akkoriban létező egyetlen igazi teremről, a venicei-i Gold’s Gymről. Ahova simán odaköltöztek az akkori fanatikusok, feladva munkát, iskolát, családot, mindent.  Persze hülye lennék konkrétan elmesélni, hogy miről volt szó.


 

Az előadás kicsit túl hosszú volt, ezt másnapra korrigáltuk is. Nem miattunk, miatta: túlságosan fáradt lett a nap végére. De a nap vége nem itt volt: következett az lábedzés-oktatás meg a guggoló verseny. 

 

 

Amihez az intrót a 69 éves Kiss Laci bácsi nyomta: azt a bizonyos 500 fontot felkerekítve  ötöt húzott 230-ba Tom Platz tiszteletére. 

 


A guggoló verseny úgy nézett ki, hogy tiszteletből igyekeztünk bebizonyítani, hogy senki sem tudja megdönteni a rekordot Ami persze nem azt jelenti, hogy nem születtek durva eredmények. Négy versenyző volt, derekasan próbálkoztak, ami alatt az erőemelő technikát is értem. 


 

A legjobb eredmény Nagy János Rajmund nyolc ismétléssel, Kosaras József és Smuck feri 65 évesen(!), 88 kilósan  ötöt de női versenyzőnk is volt, Mirtill (aki egy állat), neki négyet sikerült. Persze ez a guggolás nem az, amit Tom Platz tanít, ő a bodys guggolást preferálja, derék és farizom munka nélkül, egyenes felsőtesttel, csak combból.


 

Az edzésre önként jelentkező (vagy általunk kényszíretett) tanítványt persze nem öli meg az első edzésen rögtön. (Állítólag csak a másodikon, de erre nem volt lehetőség.) Szép óvatos guggolás oktatást láttunk, külön hangsúlyozva a guggolócipő szerepét.  Majd jött egy kis lábnyújtógépezés, ami azért már komoly ordibálásig fajult. 


 

A nap vége mindig az iszonyat hosszú és fárasztó dedikálás és közös fotózás. Amihez jó lenne, ha kicsit kevésbé pofátlanban nyomnák páran: azért a sékerünket, övünket, zokninkat és minden mozdítható biszbaszt nem kéne aláíratni, mert ennyi idő nincs. Persze valahol megtisztelő az a lelkesedés, de Tom Plazt a végén már alig állt a lábán és én se voltam lelkes, hogy éjjel kettőre értem haza. 


Az első nap nagyon jól sikerült és igen jó volt a hangulat. Amihez hozzájárul az is, hogy a Cutler Győr szakmailag az egyik legjobb terem az országban.

 


A második nap a Meccáé. Itt a Mecca stáb saját kézzel hegesztett egy kis színpadot a kardio részlegre, ahonnan eltávolították a gépeket, hogy ezáltal előadóteremmé alakuljon. A fordítást itt nekem kellett volna megoldanom (mint előző nap megtudtam), de szerencsére jelen volt Zányi Bence angol naturál testépítő országos bajnok, akinere sikeresen rásóztam a felelősséget, így Tom Platz magyar hangja ő lett. Az előadás kérésünkre most rövidebb lett, de ezt behoztuk időben, mert a szakmai rész átkerült a terembe a guggoló állványhoz, amit ezúttal szintén hangosítottunk.

 


Az oktatás két versenyző részére folyt, egyikük Molnár Peti. A Legenda rendkívül elégedett volt, mert jó technikájú guggolásokat látott. A magas ismétlés - nagy súly ötvözet nevében Petinek végül negyvenet kellett guggolnia 110 kilóval, mert nem hagytuk, hogy letegye, pedig volt néhány pont, amikor lett volna hozzá kedve. 

 


Utána hajlítózás és bár rövidebbre fogtam, ez a nap még jobb volt mint az előző; az előadás is tartalmazott más elemeket, talán hogy ne unjuk meg mi, a “stáb” sem. Én mondjuk megkérdeztem négyszemközt, hogy a rettenetes "Biceps business" című filmben látott edzés igazi volt-e, beleértve az olyan szinten rángatózós lábnyújtást, hogy a gép előrearaszolt két métert. Nos, a film szerinte is szar, de az edzés valódi: tényleg így edzettek.

 


A harmadik napon a Legendát levittük a Legendába: a helyszín az eredeti Cutler, a debreceni. Épített színpad volt, Mens Mentis Rómeó (az edzőgép-guru) fordított (megint nem én, haha!) és mintha valami úton-módon direkt megterveztük volna, a harmadik buli lett a legjobb. 

 


A debreceni Cutler hangulata egyedi és ez rendesen átragadt Tom Platzra is: rendesen bepörgött és olyanokat mondott, hogy csak néztünk. (Mellesleg igaza volt és lesz mindenben.) Végre megtudtuk, hogy a túl hosszú nyakkendő Trump miatt van, mert neki is mindig túl hosszú. Több kiváló sztori került elő Arnoldról is, de itt mesélte el azt is, hogy mekkora baklövéseket követett el az üzleti éltben: pl. nem szállt be valami hülye kávézóba 50%-os tulajdonosként. Sejtitek, hogy melyik az? 

 


A guggoló verseny úgy tűnt, mindössze két indulós lesz, de abból is az egyik, Seres Zoli nem tud indulni, mert az észlény üzemmód miatt nem hozott edzőcuccot, mondván majd a haverok hoznak. Csakhogy ők nem jöttek, ezúton is gratulálok. Ehhez képest nyolc induló lett és Seres Zoli nyert 13-mal, ami a hétvége tekintetében országos csúcs. A tömeg őrjöngött.

 


Az edzést pedig Kathi Béla és Bohos Kornél vállalta be - utóbbi két nappal lábedzés után. A végén 140 kilóba guggoltak 26-ot és 30-at, a megfelelő technikával. Tom Platz ezen a ponton is igen elégedett volt a közönség pedig valószínűleg megfogadta, hogy ezentúl minden nap guggolni fog.

 


A Tom Platz Motivation Day (áldja meg a faszkorbács, aki kitalálta ezt a nevet) három napja nemhogy nem volt unalmas - három nap után sem - hanem egyre jobb lett. Nagy szükség lenne ilyen rendezvényekre, csakhát kevés az alany hozzá és az a helyzet, hogy nem két forintba került. A Cutler Gymeken kívül még az általam megnevezni nem kívánt K. Béla is igencsak a zsebébe nyúlt, hogy mindez összejöjjön. 


De azoknak, akik ott voltak, megérte, mert egy kicsit a testépítés hőskorában érezhették magukat.  


Kösz mindenkinek, aki részt vett a szervezésben, mert ez bizony a 2017-es év egyik csúcsa volt.

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!