Triptofán

2015-02-24

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A triptofán egy esszenciális aminosav, amely külön termékként is kapható. Speciális tulajdonságait gyakran ki szokták emelni az alvás elősegítésével kapcsolatban. A lényeg azonban nem csak itt van.

 
 
A triptofán (tryptophan) forrásai normális esetben a teljes értékű fehérjék, külön fogyasztani azonban van értelme, mert hatásosabb tud lenni, mint gondolnánk. Pontosabban épp az a baj, hogy a fehérjeszerkezet részeként nem hatásos. 

Igen, ez egy olyan speciális aminosav, aminek valami "hatása" van, ha megfelelően alkalmazzuk.

A triptofán hatásának kritériuma, hogy ne fogyasszunk fehérjét a használatakor, mert akkor szimplán a fehérjeszerkezetben fog felhasználódni, nem érvényesülnek különleges tulajdonságai.

A másik fontos tényező, hogy ne használjuk hasonló aminosavakkal, mint pl. BCAA aminók. Ennek oka az, hogy a triptofán az agyban fejti ki a hatását, és oda el is kell jutnia. A vérből az ún. vér-agy gáton át jut be az agyba, ezért fontos, hogy ne használjuk olyan aminosavakkal, amelyek ugyanazon típusú szállító molekulákkal szeretnének átjutni az agyba, mint pl. BCAA aminók és a tirozin.

(A vér-agy gát az agyi hajszálerek szűrűrendszere, egy gát, aminek feladata, hogy ne juthasson bármi a véráramból az agyba, tehát kiszűrje a káros anyagokat. A vér-agy gát látja el tápanyaggal az idegsejteket.  Olyan, mint egy kapu, ami zárva van.) 

A triptofánból képződik a szerotonin. Ez egy olyan vegyület, amelynek feladata az ingerületátvitel és amely többek között a hangulatunkért felelős. Kívülről viszont hatástalan, szerotonint nincs értleme bevinni. Szerotoninból képződik a melatonin hormon, amely az alvási ciklust irányítja. Amikor a melatonin hatására elalszol, az agyalapi mirigy azonnal elkezd növekedési hormont termelni.  Magas Melatonin szint hosszabb mélyalvási stádiumot jelent ennek minden előnyével, hiszen ebben a stádiumban történik a regenerálódás. Emellett a Melatonin antioxidáns is. 

(Melatonint be lehetne vinni, volt is régebben ilyen kiegészítő, de egy ideje nem engedélyezett.)
 
Ezek azok a dolgok, amelyekkel nagyjából mindenki tisztában van. 
 
A triptofán gyakorlati haszna azonban nem csak az alvás minőségének javításában van, tehát nem altatóként kell kezelni.  Az előző információkat innentől el is felejthetjük, mert a lényeg most jön. 
 
A triptofán ugyanis a fentiek következményeként természetes növekedési hormon szint fokozó. 

Itt nyilván nem doppingolás szinten kell gondolkozni, de bizonyított - és gyakorlatban tapasztalható - tény, hogy a triptofán növeli a növekedési hormon szintet.

Magasabb növekedési hormon szint = fejlődés és regenerálódás. 

Hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

Sokan nem tudják, de a kemény edzés és az edzés után elfogyasztott magas GI-jű szénhidrátok együtt a fent említett hormonszintek növekedésével járnak. Ha keményen edzettél, éppen ezért álmos leszel. Alvás előtt érdemes triptofánt haszálni, mert a növekedési hormon csak alvás közben működik. (Egyszerűsítve: a fejlődés MINDIG alvás közben történik!) 
Triptofán este, lefekvés előtt kell, vagy akkor, ha edzés után alszol. 

A  probléma azzal van, hogy a troptofán nem olcsó hatóanyag és komoly dózis kell belőle. A valóban hatásos adag valahol 100mg/tsk körül van. Ehhez képest a gyártók például napi 500 mg adagot terveznek a termékekhez, ami nyilván azért van, mert nem vennéd meg, ha rájönnél, hogy 3 napig elég a hatvan darabos doboz.

Ennek ellenére érdemes az ajánlottt adag többszörösét használni.  Ha akarsz érezni valamit, minimum 2500 mg-ot használj lefekevés előtt. Az elméleti minimum egyébként 5 g, de tapasztalatból tudjuk, hogy ennek fele már érezhető.

Érezni fogod?

Igen! Fantasztikus alvás, tipikusan zsibbadó végtagok. A triptofán haszna többszörös: segít elaludni (elálmosít), minőségi, pihentető alvást okoz és növeli a növekedési hormin szintet, ezáltal a regenerálódást.  Körülbelül elalvás előtt egy órával kell bevenni. 

A triptofán mindenkinek ajánlható, nagyszerű kiegészítő, lefekvés előtti használatra.   
 
 
ÉS EZT FRANKÓN MEG LEHET VENNI ITT!

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!