Tropical ASO Classic 2016

2016-04-08

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Valójában még nem klasszikus, mert csak az első volt. De reméljük az lesz belőle.

 

 

2016 május 14, Szeged, Ifjúsági Ház. De ja vu-m van, ami nem csoda, mert négyből háromszor volt itt Bajnokok Éjszakája. Utoljára 2016-ban. (Amikor már nagyon nem kellett volna megcsinálni, hiszen mindenki világbajnok volt már és versenyezni már csak VB címért vagy pénzért voltak hajlandók.)

Sok víz lefolyt azóta a Tiszán, meg sok cucc a fecskendőkben. A sport meg egész nagy ívben szárnyalt: a béka segge alá.

Amikor Kokovai Andor felhívott és elmondta, mit akar, nem nagyon gondolkodtam. Számomra ugyanis ma már nincs bodybuilding verseny tavasszal és ősszel is csak a Superbody, illetve az EVLS Prága Pro.  ("Testépítés" meg már egyáltalán nincs, azt a kifejezést meghagyom a faszbúk-sztár szubkultúrának.)

Andor azonban eltökélt, hogy a bodybuilding sport ne haljon ki. És rajta (meg rajtam) kívül nem sokakat érdekel ez. Ma mindenki a női és férfi szépségkirálynő kategóriákban látja a jövőt. 

Csakhogy minket meg az nem érdekel.

A bodybuilding nevű sport azért jött létre, hogy extrém izomzatú sportolókat prezentáljon a nézőknek. Nem egy éve edző szépfiúkat, hanem 10-20 éve kőkeményen sport eredményét akarjuk látni és kurvára nem érdekel, hogy ki milyen jóképű.

A helyzet sajnos a Tropical Aso Classicon is az, ami máshol, de a hangsúly itt éppen ellenkezőleg a bodybuildingen van. A többi töltelék, szükséges a nézőszám miatt, ez van. Mi, a Bodybuilder Webmagazin a sallangot ignoráljuk és csak a nyolc, két kategóriába osztott bodybuilding versenyzőre koncentráltunk. 

A rendezvény jól szervezett, jó hangulatú volt, de azért volt itt is hiba. Például a kolbásztöltő verseny-jelleg nem kellett volna, mert addig volt jó kedve mindenkinek, amikor úgy tűnt, 20 órakor vége lesz. 

Tudni kell, hogy a versenyekről mindig hazamennek a nézől jóval a vége előtt, pont azért, mert túl hosszú. Este nyolcra itt is lelépett a nézől többsége és még nagyon messze voltunk a végétől, több mint két órányira. Az abszolútokból volt a probléma, mert ott a két body kategória első három helyezettje most együtt versenyez, de ezt újra kellett volna pontozni előlről. Kihívásokkal, mindennel - ráadásul jelen volt a másik rossz szokás, hogy alapfordulatokban is voltak összevetések.

Egyáltalán nem volt szükség abszolút kategóriára nyolc versenyzőhöz, de az előnevezés hiányában nem lehet tudni, hogy versenyző lesz. Az abszolút egyébként nem szakmai, hanem technikai jellegű kategória: a pénzdíj miatt kell. Egyszerűen kevesebb pénzből megússzuk, ha a verseny egyes kategóriáinak legjobbjai között osztunk pénzt. És mivel a pénz jellegzetes tulajdonsága, hogy sosincs elég - különösen egy ilyen versenyre - ezért ezt nem lehet megúszni. Így is egyedülálló volt a díjazás. 

Sosem értettem, miért kell a kategóriákat összekeverni, főleg, ha ennyire eltérőek. pedig a helyzet az, hogy akit a bodybuilding érdekel, az azt fogja nézni, akit a bikini, az azt és folytathatnám a sort. Akit pedig minden érdekel az mindet megnézi. Így viszont senki sem anyázik. Persze a már-már dogmatikus szokásokat elhagyni nagy-nagy bátorság kell. pedig még mindig itt tartunk, hogy miközben mindenki a nyomorult faszbúkon éli az életét, helyszíni nevezés van és CD. Vagy az “ügyesebbeknél” DVD, mert ketten is DVD-n adták le a zenéjüket, amit a CD lejátszó nem nagyon olvas.

Persze ennyi belefér, főleg manapság. Ráadásul sokat kompenzált, hogy végre nem buzizene szólt.

Jó lett volna éjfél előtt hazaérni, de cseppet sem bántuk meg, hogy ott voltunk. Talán a kezdete ez valaminek, de ne felejtsük el azt sem, hogy ehhez egy klub vezetője kellett, aki a versenyzők felkészülésést is menedszelte, valamint kapcsolatain keresztül is garantálva volt, hogy lesz mezőny.

Persze a legnagyobb garancia a pénzdíj volt: 10.000 euro összdíjazás, a bodybuilding bajnok nyereménye 1500 euro, ez komoly kezdőlökés. A legnagyobb köszönet épp ezért a szervezőknek jár, mert ez a verseny is komoly anyagi áldozat árán jött létre. Reméljük jövőre ti is meg tudjátok hálálni azzal, hogy eljöttök megnézni a nagyágyúkat.

 

Eredmények:

Abszolút:

Molnár Péter 7 pont 1500 euro
Dudás Ádám 14 pont 1000 euro
Berek Gábor 21 pont 500 euro

 

Alacsony:

Molnár Péter
Berek Gábor
Szalma Attila
Mucsi Roland

Magas:

Dudás Ádám
Bolla József
Debreczeni Gábor
Bessenyei Norbert
 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!