Végre egy értelmes kategória? Women's Physique!

2011-05-27

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Az IFBB éveken át próbálta megreformálni a női testépítést - hasztalanul.

Rachel Mclish

Kezdetnek álljon itt egy kép, illusztrációként: ő az első Ms. Olympia, Rachel Mclish. Nem tudom, hogy észleltek-e szignifikáns különbséget közte, majd a legendává érett Cory Everson között, aki már sokkal brutálisabb vonalat képviselt izomtömegben.

Cory Everson

Manapság azonban valahol itt (kép alul) tartunk a női testépítésben. Gyakorlatilag rendszeresen borotválkozó, mélyhangú, csikló hipertrofált, tonna vakolattal, műhajjal és parókával sem nőnek kinéző állatkertté fajult a női testépítés, amelynek presztízse egyre lejjebb van.

Itt tartunk női testépítésben

Mint minden szövetség, az IFBB is keresi a tömegeket érdeklő, eladható vonalat. Ennek érdekében volt jónéhány mellényúlásuk a sportolni sem kell szintű picsakategóriáktól a nyílt buzikategóriáig. A női testépítés ugye az izmosságot - elvileg - korlátozó intézkedések ellenére csak annyit haladt előre, hogy még én magam (a sportszempontok maximális védelmezője, a fórumban a női testépítést undorítózó gyökerek azonnali kitiltója) is kimondtam a tavalyi Ms. Olympia nézése közben a bűvös szót. 

Most azonban úgy tűnik, az ultragáz Men's Physique kategória női ellenpárja végre egy értelmes kategória lesz.

Eddig csak egyetlen alkalommal, juniorban rendeztek meg a Ms. Physique kategóriás versenyt az NPC-ben, de a dolog számomra pozitív: ez egy light női testépítés, legalábbis a mai szinthez képest. Visszatérésnek tűnik a nyolcvanas évekbe, amikor a nők még nők voltak. (Más kérdés - és ebbe most nem mennék bele - hogy csak reménykedni tudok: a mai trendeknek megfelelően nem ugyanannyi gyógyszerrel érnek el egy gyengébb szintet.)

NPC Women's Physique


Vége az iszonytató tömegnek és szálkásságnak, a férfi fejnek. De vége a magassarkús picsáskodásnak is: ez a kategória végre nem akar szépségverseny lenni, hanem atlétikus, izmos nők bodybuildinghez méltó küzdelme lesz.

Dana Bailey, NPC Junior USA Women's Physique abszolút bajnok

Nagy színvonalat még ne várjunk, és biztos, hogy a későbbiekben erősen szimmetria bajnoksággá fajul majd. De végre van egy olyan női kategória, amely sportértéket képvisel anélkül, hogy a versenyzők nemi identitása kétséges lenne.

 

Krtisty Hawkins, 2007 NPC light heavyweight bajnok

Felmerülhet persze a kérdés, hogy mivel az NPC amatőr női testépítés és az új női Physiqe között alig van különbség - mi értelme az egésznek?

Iris Kyle

A trükk a profi szekcióban rejlik: mivel a profi női testépítésben jelenleg Iris Kyle a szint, a Physique profi szinten jóval kisebb izomtömeget vár el, nőiességet és egyáltalán nőknek látszó versenyzőket takar majd, amelyeket adminisztratív eszközökkel kívánnak elérni: lepontozzák pl. a száraz fizikumot és a keresztszálkás izomzatot. Már persze, ha megvalósul - de kicsiny szerkesztőségünk erősen reméli, hogy meg fog!

 

Az első két Women's Physique profi

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!