VITARGO!

2014-05-04

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Még nem ismerik eléggé, de már-már legenda a sport-táplálékkiegészítésben: a legjobb gyors szénhidrát az univerzumban!


A Vitargo a világ legjobb szénhidrátja, ha gyors szénhidrát visszatöltés a cél.

Mikor kell gyorsan szénhidrátot tölteni? Például edzés után.

A világ legjobb edzés utáni szénhidrátja

A Vitargo egy olyan szénhidrát, amely a dextrózzal (glüköz/szőlőcukor) azonos glikémiás indexű, azaz ugyanolyan gyorsan kerül a véráramba - magyarul ennél gyorsabb dolog nem létezik szénhidrát felszívódási szempontból. Mindez igen fontos edzés után, amikor minél gyorsabban el akarjuk juttatni a tápanyagokat az izomsejtekbe és pótolni a kiürült izomglikogén készleteket.

Az anabolizmus egyik kulcsa az edzés utáni azonnali tápanyag visszatöltés.

Amikor az izomsejtecskék éhesen sikoltoznak tápanyagért - konkrétan az izomglikogén "elfogy" és az izomrostokon mikrosérülések jönnek létre - élet-halál kérdés a tápanyagok gyors bejutattatása.

Van egy kb. egy órás ablak, amikor az izmok fokozottan fel tudják venni a tápanyagokat. Ezért a legfontosabb étkezés az edzés utáni, amit a legjobban táplálékkiegészítőkkel tudunk megoldani, azoknak ugyanis nem kell a szilárd táplálékhoz hasonló teljes emésztési procedurán végimenniük. Magyarán a legyorsabban feszívódó fehérjeforrás - a tejsavó izolátum - aminosavjai sokkal hamarabb eljutnak az izmokhoz, mintha csirkén nyammognál edzés után.

Az edzés után bevitt gyors szénhidrátok két legyet ütnek egy csapásra: pótolják az igénybevett izom szénhidrátkészletét egyrészt. Még fontosabb, hogy inzulinreakciót váltanak ki: hatásukra megnövekedik az inzulin szintje. Az inzulin pedig a test tápanyag szállító rendszere: villámgyorsan a tápanyagiányos területre -az edzett izomba - szállítja a fehérjék aminosavjait és a szénhidrátokat, de minden mást is. Nem hülyeség a kreatint, glutamint és a vitamin/ásványi anyagokat sem ilyenkor szedni!

Ezt a feladatot tökéletesen megoldaná a szőlőcukor, csakhogy két probléma van: egyik a mennyiség, amely miatt - "nemvagyunk kislányok" ide vagy oda - meglehetősen undorító lesz az edzés utáni turmix.

30-40-50g szőlőcukor baromi édes, gyakorlatilag undorító és ehhez add hozzá az édesített protein ízét. A másik gond a szőlőcukor ozmózisra gyakorolt hatása. A szőlőcukros turmix "beül" : bevonzza a vizet a gyomorba, így gátolja a felszívódást, viszont cserébe diszkomfort érzéset, puffadást, rosszullétet okoz és ezúton igyekszik megakadályozni, hogy például a rendelkezésre álló egy óránkban még enni is tudjunk egy rendes étkezést - ami pedig nem ártana!

Ellenben a Vitargo pont fordítva működik: megkönnyíti a táplálék felszívódását.

Így vele az összes kellemetlen tünetet kiküszöbölhetjuk: még 200g Vitargot is simán el lehet viselni, ami dextrózzal már halálközeli élmény lenne!

Ráadásul az íze semleges. (Bár kapható ízesített kreatin transzportendszerű, glutaminnal erősített készítményként is, ez a Vitargo CRX.)

l

Hogyan került a Vitargo a testépítő sportba?

Eredetileg valószínűleg egyéb - főleg állóképességi - sportolóknak fejlesztették ki gyors edzés közbeni/utáni szénhidrátpótlásra, ami nem okoz hastájéki problémákat. (Nem biztos ugyanis, hogy jó, ha a hosszútávfutónak okádni kell.)

A testépítésbe nagy eséllyel a profi testépítők útján került be - felfedezték ugyanis az okosok, hogy nekik a nagy mennyiségű szénhidrát töltéséhez tökéletes. Vannak bizonyos helyzetek, amikor nagyon fontos a gyors szénhidrát bevitel nagy mennyiségben: a kokszosok akár 200g-ot is tartalmazó turmixokat nyomnak le.

Így kézenfekvő volt, hogy a célra a legmegfelelőbb a Vitargo lesz, amely egyébként a svéd gyártó kukoricakeményítőből készített szabadalma.

(Én is ilyen úton kerültem ezzel a dologgal kapcsolatba: profiktól való információk útján - sikerült aztán addig ültetnem a Scitec fülébe a bogarat, amíg nemhogy gyártani nem kezdték, de még az első svéd alapanyag importból ajándékba is kaptam egy 25 kilós zsákkal. Ez már nagyon rég elfogyott, de azóta csak ilyet használok edzés után - és végre nem kell okádnom, bármilyen masszív is az edzés utáni turmix! - a szerk)

Egyetlen hátránya az ára - legalábbis a filléres szőlőcukorhoz képest, azonban ha kicsit is komolyabb ambícióid vannak és megvan minden más ami kel, simán megéri!

Nem mellékes, hogy tavaly az Év Szénhidrát Készítménye lett!

bővebb info


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!