A gyógytornász tapasztalatai

2014-03-12

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Kares már jó ideje szakérti nálunk a sérülésekkel kapcsolatos problémákat. Megkértük, hogy írjon egy átfogó bemutatkozást a saját tapasztalatainak megosztásával. Mit gondol a szakember a súlyzós edzésről?

 

Váradi Károly (Kares) vagyok. Tíz éve foglalkozom a testépítéssel, előtte szertornáztam, judóztam, úsztam, víziladbáztam ( Serdülő OB 1), extrém bicikliztem. 9 évvel ezelőtt voltam elsőéves gyógytornász hallgató, vagyis a kezdetektől szakmai szemmel vizsgálom a testépítő sportot. ezzel a szemlélettel alakult ki az edzéstechnikám. Folyamatosan újraértékelem a gyakorlatok kivitelezését, kísérletezem, módosítok ha kell. Szólnék néhány szót a manuális terápiáról, majd arról hogy mit adhat egy a sportban járatos terapeuta a sporttársaknak.

A terápia hatásmechanizmusa a hagyományos orvostudomány ismeretanyagán alapul, a mozgás szervrendszerének visszafordítható működési zavaraival foglalkozik. Kézzel végzett technikákat alkalmaz a gerinc és a többi ízületek elváltozásainak diagnosztikájára és kezelésére. A manuális terápia az ízületi működés helyreállítására irányuló műfogások rendszere. Főbb indikációi: derékfájdalom, ízületi fájdalmak, beszűkült mozgások, kötöttség-érzés, fejfájások.

Manuális terápiára bárkinek szüksége lehet, ehhez nem kell edzőterembe járni. Ezt a gondolatot meg is fordíthatjuk, természetesen testépítőként is mehetsz nem sportoló terapeutához. Miért érdemes mégis olyat választani, aki ismeri a sportodat? Hadd említsek néhány saját tapasztalatot!

Egyik népbetegségünk a gerincferdülés. Gerincferdülés miatt a törzs egyik oldalán az izmok kissé túlnyúlnak, a másik oldalon a párjaik kissé zsugorodnak. Mivel ez a nap minden percében így van, a teljes mozgáskultúrád, az edzés közbeni mozdulataid mind-mind ehhez alkalmazkodva alakulnak ki, tovább erősítve az aszimmetriát. Vizsgálat után néhány kulcsgyakorlatot egyénileg módosítva fiatalabb korban javíthatunk az állapoton, a csontosodás befejeződése utáni életkorokban pedig fájdalmakat előzhetünk meg, gátolhatjuk a rosszabbodást. Tizenévesen, ha speciális gyógytorna mellett ilyen edzéstechnikát is alkalmazunk akkor még jobb eredményt érhetünk el.

Nagyon sokan keresnek fel vállproblémákkal. Gyakran az a gond, hogy a tükörben szimmetrikus mozgást akartok látni, ezért mindent megtesztek, figyelmen kívül hagyva hogy valamennyire mindenki aszimmetrikus. (A tükörből edzést egy életre el kellene felejteni - a szerk.)  Ilyenkor elemezve az ízületi mozgást, a lapockák bekapcsolódását, a törzs segítő mozgásait, többnyire sikerül úgy módosítani a mozdulatokat hogy a korábbiaktól jobban kíméljék a vállízületet. Kezelés közben mobilizáljuk a lapockát ha kell, a kulcscsontot (szintén a vállöv része), ha kell csökkentjük a mozgástartományokat, például instabil vállízület esetén.

Sokaknak nem harmonikus például a hátizomzatuk. Jellemző, hogy alul és középen megfelelő az izomtömeg, a lapockák magasságában viszont jelentősen kevesebb. Ennek gyakran a sok ülésből is adódó kötöttség, a csigolyák blokkolódása az oka, ami nem hagyja hogy evező mozdulatoknál kellően hátra hajoljon a gerinc. Nem záródnak a lapockák, ezek az izmok kimaradnak ez edzésből. Ilyenkor műfogásokkal mobilizálni kell a problémás csigolyákat, majd élve a lehetőséggel újra tanulni a gyakorlatokat.

Természetesen nem sportolóknak is gyakran van szükségük kezelésre. Ebben a cikkben azt szerettem volna megmutatni, hogy aki edzőterembe jár, súlyzós edzést végez, az ebben a sportban járatos terapeutától teljeskörűbb kezelésben részesülhet mint a testépítést nem tapasztaló kollégáktól. Ennek másik jelentése pedig az, hogy aki nem foglalkozik a testépítéssel, ugyanazt a minőségű kezelést kaphatja bármely jól képzett kollégától, manuál terapeutától.

Ne feledd: a sport célja ez egészség, ezért az edzés semmiképpen sem veszélyeztetheti az ízületek épségét!

sport.manualterapia@gmail.com

 A képen a szerző, fotó: Drugs Bunny


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!