Energiaital-függőség és a fiatalok

2016-06-27

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Sokkal többről van itt szó, mint az egészségügyi vonzatáról annak, hogy állandóan műanyag italt isznak a fiatalok.

 

2016 nyarán valamelyik (szokás szerint elmebeteg) politikai szervezet felmérést készített, amelynek eredményeképp a következőt tették közzé:

Óriási pusztítást végeznek az olcsón, könnyedén beszerezhető szerek, mint a herbál és a biofű a leszakadt térségekben élő 10-12 évesek körében.

Ennek megállapításához egyébként nyilván nem kellett túl nagy ész, elég körülnézni vidéken, de persze a főváros és az internet pöcegödrei is elég beszédesek a drogos blogokkal. 

A legszánalmasabb talán a droglobbista szervezetek azon hazugsága, amelyben a drogok tiltását okolják a gagyidrogok terjedéséért. 

Rakd ezt össze: azért drogoznak, mert tilos. Ha legalizálnánk a drogokat, akkor az árokparton pár száz forintos ganét szívó hülyegyerekek rendes állampolgár módjára ÁFÁ-val növelt kiskereskedelmi áron várásolnák a drogot a drogboltban.

Mert persze a füvesek szerint a könnyűdrog ártalmatlan, sőt, egészséges, a többi drog ártalmas csak. Az, amit ők nem használnak napi szinten. Az autópályán meg lehessen motorral kétszázzal menni, az biztonságos, mert nekem motorom van.

De nem is akarunk most ebbe belemenni, mert egész másra akarunk kilyukadni, mint elsőre látszik.

A lényeg ugyanis a drogozás ELVE.

Azt nem fogják fel az agyhalottak, hogy teljesen mindegy, melyik drog mennyire káros. A probléma azzal van, hogy embereknek az a nyomora, hogy drogozni kell. Sőt, drogozni a fiatalok körében menő!

Hogy jön ez az energiaitalokhoz?

Úgy, hogy az elv pontosan ugyanez. Ugyan jóval kevésbé ártalmas dolgokról beszélünk, az energiaitalokat nem lehet összehasonlítani a drogokkal abszolút értékben, de van három nagyon komoly közös vonás is.


1. Értelmetlenség

Csakúgy, mint drogozni, energiaitalt iszogatni sincs semmi értelme. Ez tiszta hedonizmus. Az élvezeti cikkekkel nincs baj, ha teljesítik azt az apróságot, hogy nem okoznak kárt.  

Csakhogy az ember egy akkora barom, hogy olyan élvezeti cikkeket talál ki magának, amelyek ártalmasak. Az energiaital káros egészségügyi hatásaihoz nem férhet kétség.

A mentális hatásai nem közvetlenek, nem okoz direkt mentális problémákat, de függőséget és társadalmi károkat igen. Az energiaital fogyasztás, mint felvett szokás és viselkedési minta rohadtul káros.


2. Függőség

Az energiaital-függőség oka a koffein és egyéb összetevők mű-energizáló hatásában és/vagy az ízében keresendő.

Annyira gáz a helyzet, hogy egy átlagos, táplálkozásról teljesen fogalmatlan ember képes energiaitalt inni, amikor ki van merülve, de akkor is, ha a kimerültséget tápanyaghiány okozza. Inkább energiaitalt isznak táplálkozás helyett. A fiatalok előbb adnak ilyen energiaitalra pénzt, mint normális kajára. (Ezek után milyen egészségügyi közállapotokat várunk?)

Ugyanez áll a vízfogyasztásra. Vizet nem iszunk, pláne nem annyi vizet, amennyi kellene. De energiaital kell.

Ezáltal az össz-folyadékbevitel is kevés, másrészt ami van kétdecis adagokban, az ipari hulladék, ami árt például a vesénknek.


 3. Menőség

Nagyon komoly probléma, hogy az energiaital az értékválságban nyűglődő társadalom emblematikus terméke.

Eladjuk a semmit menőségbe csomagolva. A fiataloknak az energiaital életérzés. (Ahogy életérzés egy szaros mobiltelefon.) Menő dolog energiaitallal a kézben mutatkozni. A márkát az autóra/motorra ragasztani. Holott a termék egy semmit nem érő szemét.

Például nem a Canon emblémáját ragasztják fel valahova, mert nagyon jó fényképezőgépeket gyárt, a Betaét, mert a Beta villáskulcs soha nem törik el. Hanem egy energiaital márkáját, ahol a gyártó baromi drágán ad cukrozott koffeines vizet. Nyilván mert szart sem érdekli őket a fotózás vagy bárminek a megszerelése, így nem terjed addig a horizont, az energiaital-szürcsölgetés viszont nagyon érdekes, szellemi és fizikai kihívást jelentő dolog, mint minden egyéb modern-hedonista/konzumidióta tevékenység.

Érdekes, amikor a gyúrós észlények között táplálékkiegészítő ipar kapcsán megy a rinya, hogy mennyit keres a proteinen a szemét gyártó. 

A benzinkúton vásárolt 650 forintos két deci vízen mennyi a haszonkulcs vajon? Ez senkit nem érdekel. Hiszen attól vagy menő, hogy 650-ért vettél két deci koffeinvizet. 

Ez az értékrend, amikor valami totális szemétért pénzt adunk. Viszont úgy, hogy nem is nagyon iszunk mást (pláne vizet) eszméletlen károkat okoz a gyerekeknél, és totálisan belehajtja őket a fogyasztói társadalom agyrémébe.

Semmi sem ér semmit, csak az, amit vásárolsz. A vásárlás (fogyasztás) a lényeg. Legyen pénzed, akkor vagy menő, és ezt azzal tudod megmutatni, hogy elköltöd menő baromságokra.

Legyél segghülye, agyatlan fogyasztó, aki bármit megvesz = konzumidióta.

Tizenéves - már-már felnőtt - vagy akár felnőtt emberek képesek energiaitallal (alkohollal, cigivel, fűvel)  fényképezni magukat. Ugye alap, hogy fényképezni kell magadat, és megosztani mindenkivel - ami persze a kutyát nem érdekli, mert a többi hülyét is csak az a kép érdekli, amin ő van -, mert az energiaital ekkora menő dolog ebben a nyomorult életben, hogy azzal kell fotózkodni rajságod nagyságát kifejezendő. 

A semmitérő energiaital termék életérzéssé magasztulása komoly károkat okoz a fiatalság értékrendjében.

Még leírni is utálom az értékrend szót. Szánalmas, hogy értékrendről kell beszélnünk, mert az embereknek már semennyire nem maradt józan esze.

Épp ezért felesleges a szülők felelősségét firtatni, a tanárokét (kvázi nevelőkét) meg főleg. Ők általában zsigerből alkalmatlanok. A szülőknek kellene megtanítani a gyerekeket a helyes hozzállásra az élet dolgaihoz, de láthatjuk, hogy már a szülők generációja is reménytelen.

A gyerekeknek egy reménye van: olyan példaképeket találni, aki utat mutatnak. Ezért lenne hatalmas felelőssége és feladata a példaképeknek (a médiát emlegetni itt abszurdan röhejes lenne), amihez persze ez kellene, hogy például legalább a naturál testépítő versenyen ne dohányozzanak a bejáratban, mindenki előtt az ún. "sportolók." 

Kellenének példaképek, akik elmondják, hogy motorozni, túrázni, sportolni, hobbiautózni, fotózni, főzni, bármi módon művészkedni vagy kreatívkodni, alkotni, dogozni, bármilyen teljesítményt nyújtani mind-mind lehet életérzés, mind lehet menő. De energiaitalt iszogatni csak merő balfaszság.

 

Kovács "Drugs Bunny" Zsolt

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!