Gurul a gyóccer, ki tudja hol áll meg

2011-07-27

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Az IFBB/NPC a csúcsprofi szinten is tud egyre újabb meglepetéseket okozni, nem csak a balkáni országokban. Íme egy újabb agyrém!

Baromi szép dolog a Masters testépítés, főleg 60 év felett. Igazi sportembereket látunk becsületben megőszülni, sőt, gyakran olyan mezőnyök vannak, hogy csak nézünk. Ennek oka részben az, hogy az okosabb emberek felépítettek egy életet, és utána, kellő anyagi biztonságban versenyezgetnek hobbiként ahelyett, hogy kapálnának, vagy otthon üldögélve szidnák a fiatalokat. Gyakran példaértékú sportolók a Masters versenyzők.


Az újdonsült profi

Ez azonban semmit sem változtat azon, hogy a kutyát nem érdekli. A Masters kategóriák sajnos megtűrt szinten vannak: ez nem az első vonal. Nem igen lesz senki Masters versenyzésből sztár. Tudtok egy híres Masters versenyzőt mondani, aki önmagában innen lett híres? Nem hiszem. Hányan tudják, ki volt az utolsó Masters Mr. Olympia? Költői kérdések, ugye?

 
Ez volt a Masters Mr.Olympia szint - a nézőknek ez se volt elég

Az érdektelenség nyilvánvaló jele, hogy a 2000-es évek elején megszűnt a Masters Mr.Olympia. És ez nem véletlen: egyszerűen nem lehet megközelíteni azokat az arányokat és azt a szintet 50-70 évesen, amire a fanatikus rajongók vágynak. Több viszont a korból fakadó testi hiba, aminek látványát senki sem fogja rajongással  várni.

Jelenleg Masters versenyek csak amatőrben vannak, és ha belegondolunk, ennek csak így van értelme - ahogy más sportban sem lesznek profik azok, akik nem nyújtanak profi szintet, és itt tök mindegy, hogy a koruk akadályozza-e ezt meg.

Ezen nyilvánvaló tények ellenére az NPC gondolt egy merészet, és elkezdett profi kártyát osztani masters versenyzőknek, de nem csak a 40 feletti kategóriában, hanem az 50, 60 és 70 év felettieknek is.

 
Vajon az udvariassági rajongáson kívül elér valamit?

Nem beszélnek külön Masters profi divízióról, hanem az öreget odateszik szépen Jay Cutler mellé. Mintha a paralimpiáról egy tolókocsis versenyzőt összeengednének az épekkel. Az IFBB profi szekcióban nincs korcsoport: szerencsétlen öreg szarabb lesz, mint az utolsó legszarabb potya-profi. Ha nem akarja kiröhögtetni magát, el sem indul, mert a történelem egyik legycikibb szereplése lesz: olyanokat tudna csak megverni Amerikában, akik valami trükk vagy vakszerencse folytán kaptak profi kártyát (akad egy-két ilyen, pl. szerbiai versenyző), de azok úgysem jutnak ki amerikai versenyekre.

Ismét egy totál értelmetlen, sőt idióta döntés, ami csak nevetségessé teszi az egész testépítő sportot - és nem igazán értjük, mi céllal. A Forma 1-ben sem versenyeznek 1960-as autók, mert nem felelnek meg a szintnek - és még csak nem is lenne vicces.

 
Mellé áll?

Mindezt oldaná meg meg a World Masters Pro december tizedikén, ami egy új Masters profi verseny lesz. Gyakorlatileg viszont ez a verseny elsősorban a korábbi évtizedek sztárjainak szól, és bár a fentebb látható kedves öregúr már a '80-as években is versenyzett, egyértelműen nem említhető egy lapon Ronnie-val, Dexter-rel, Dorian-nal és Samir-rel - mellettük akarna színpadra lépni? Nem beszélve arról, hogy rendszeres Masters verseny az IFBB profi szekciójában nincs, a Pro Word Masters Championship is valószínűleg egyszeri és megismételhetetlen csoda lesz - már ha a fenti bajnokok nem visszakoznak, amire nincs garancia.

70 éves profi sportoló nincs, ezt el kell fogadni. Nem lehet semmiféle (kor)engedménnyel profi egy olyan sportoló, akinek egy kezdőbb amatőr ellen sincs esélye, nemhogy a valódi profik ellen.

Le lehetne vonni valami tanulságot - de a tanulság csak az, hogy a sportág ebben a formában zuhan lefelé. És még csak lejtő sincs alatta.

 
Valamikor ezt hívták profi szintnek. Nézd mellé az első képet:

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!