Ízület és terhelés

2016-12-02

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Egyszer csak elkezd fájni, és nem érted, miért. Pedig egyszerű!

 

 

Az ízületi fájdalom kicsit olyan, mint bagósnak a rák: nem akarjuk érteni az okát, pedig elég egyértelmű. Az a helyzet, hogy az ízületek mechanikai terhelésére is ügyelnünk kéne, nem csak az izmokéra.


A két dolog ugyanis korántsem ugyanaz. Nem ugyanolyan terhelést kapnak az ízületeink, mint az izmaink. Sem erőhatások nagyságát, sem az erőhatások irányát tekitnve. Általában egészen más szögből terheljük az ízületeket, mint az izmokat.


Sőt, nagyon gyakran a rossz technika miatt túlterheljük az ízületeket, miközben az izom terhelését effektíve elcsaljuk.


Gyakran az erőkar miatt is sokkal nagyobb erőhatás éri az ízületeket, mint az izmokat. A rossz technikával éppen az ízületeket terheljük az izmok helyett, illetve a környező szalagrendszert. 


Biztosan sokan ismerik az az érzést, amikor a bicepsz alsó ina kezd el fájni a bicepsz helyett. Ez erre egy alapszíntű példa, de a guggolásnál rugozó térd, a rossz fekvenyomással tönkretett váll mind-mind beszédes példák arra, hogy a mozgást koordináltan, koncentráltan kellene végezni olyan súllyal, olyan sebességgel és olyan mozgástartományban, ami maximálisan megdolgoztatja az izmokat és nem nyírja ki az ízületeket.


Ez természetesen azt is jelenti, hogy nem megyünk le alacsony ismétlésszámokra, kivéve, ha nagyon lassan és kontrolláltan tudjuk végezni az ismétléseket.


Ne felejtsük el: az igazi erő felépítése időbe telik. A célunk erő és izom fejlesztése, nem az ízületek legyilkolása.


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!