MARIUSZ PUDZIANOWSKI

2010-09-20

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A strongman, aki indulhatna a Mr.Olympián?

Természetesen a hozzánemértő lelkes rajongók állítását kérdőjelezi meg bevezető mondatunk, hiszen azért egy Mr. Olympia címhez több kell - de nem tagadhatjuk  le azt a tényt, hogy Pudzi nem a kifejezett erősember testalkattal rendelkezik, és eredményei kívül ez is hozzájárulhatott sikeréhez.

Az átlag erősember ugyanis nem ilyen: őket kevésbé vonzza a diéta és a tudományos táplálkozás világa, de általában alkati tulajdonságaik sem ennek megfelelőek. Igaz akad egy-két ex-testépítő a nemzetközi mezőnyben, de általában ők sem a színpadi formájukban közelítik meg a kőgolyó világát, sokkal inkább idomulnak hagyományos alkatú versenyzőtársaikhoz.

Mariusz azonban a látszattal elentétben nem kifejezetten testépítő berkekből jött - nyilvánvalóan látott már súlyzót egyszer-kétszer életében, de sosem voltak ezirányban versenyzői ambíciói. Mindig is sokkal jobban érdekelték a kifejezett erősportok: 16 évesen már fekvenyomó versenyzőként debütált. Előtte azoban küzdősport orientált volt: 11 éves korától Kyokushin karatézott, majd 13 évesen kezdett súlyzós edzésekkel is foglalkozni.  15 évesen a boxnak is nekiugrott - így tavalyi meglepő küzdősport irányba való váltása cseppet sem volt újdonság azoknak, akik tisztában voltak életútjával.

Legnagyobb sikereit és hírnevét a Strongman sport alapozta meg. 1999-ben kezdett versenyezni és az első két év már sikeresnek bizonyult, ráadásul 2000-ben már nemzetközi szinten is bizonyított: a Világ Legerőebb Embere versenyen negyedik lett.

A 2000-es év második felét és a 2001-es évet azonban ki kellett hagynia, mert börtönbe került, valószínűleg valami behajtási ügy miatt.

2002-ben visszatért és 2003-ig legendás hírnevet épített. Mi akkor láthattuk személyesen és láttuk azt is: Lengyelországban olyan szinten kezelték sztárként, hogy sofőrös fekete S osztályos Mercedes hozta ki a versenyre. Ezidőtájt nem csak az akkor még IFSA Világ Legerősebb Embere címet nyert el, hanem egy másik szövetség Strongman Super Series bajnoki címét is.

Az IFSA azonban 2003-ban elkezdett aggódni a doppingtéma miatt és egyelőre figyelmeztető jellegű doppingtesztet vezettek be - nem szerették volna, ha valaki verseny közben esik össze és leheli ki a lelkét. Állítólag ez Pudzi és az őt támogató lengyel tagszervezet erős elenállása maitt szakadáshoz vezetett a szövetségben, miután Pudzit 2004-ben eltitották, sőt diszkvalifikálták doppingvétség miatt. Ezután az IFSA elvesztette a World's Strongest Man név használati jogát is,  azóta  az IFSA Világbajnokságnak hívja a címet.

Pudzi az új szövetség által létrehozott Super Series-ben versenyezve ezután több Világ Legerősebb Embere címet is begyűjtött.

2008-ban célja az lett, hogy egyedüliként ötször megnyerje a Világ Legerősebb Embere sorozatot, ami az utolsó versenyen vádlisérülése ellenére sikerült is neki. 2008-ben a Világ Legerősebb Embere versenyen második lett a nagyranőtt csecsemő formájú Zydrunas Savickas mögött, majd visszavonult, hogy a Mixed Martial Arts harművészeti ágnak szentelhese figyelmét.

2009-ben debütált MMA harcosként: négy versenyre volt szerződése egy lengyel szervezettel. Első meccse 43 másodpercig tartott és 70 ezer dollárt nyert vele. Második meccsét 2010 május 7-én magabiztosan nyerte, a harmadikon - két héttel később -azonban eltört a lábcsontja, így kikapott az UFC nehézsúlyú bajnok Tim Sylvia-tól.

Negyedik meccse éppen két napja történ, 2010 szeptember 18-án, ahol a volt nehézsúlyú boxoló és kickboxos dagadtállat Eric Esch-t küldte padlóra - nem sokat bonyolítva a taktikán.

 

 

 

Mint láthatjuk, Mariusz Pudzanowki a rajongók akarata ellenére sosem lesz testépítő - erről azt sem árt tudni, hogy csakúgy mint a többi erősember, sosem diétázott vagy törődött  a kajával.  Azonban MMA-ban még nagy karrier várhat rá!


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!