Mozgásszervi problémák és fájdalmak kezelése lökéshullám terápiával

2014-03-25

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Egy terjedőben lévő, de még újnak számító kezelési módszer.

 

A lökéshullám terápia története a ’80-as évekre vezethető vissza, de igazán kiforrottá csak jóval később vált ez a módszer.

Hazánkba néhány éve érkeztek az első készülékek, nem sok helyen találkozhatunk még velük.

Lássuk, hogyan működik a terápia!

Fájdalmak leggyakrabban gyulladás, kopás vagy túlterhelés miatt alakulnak ki. Az okokból egy ördögi kört is felrajzolhatunk, összefüggés szinte mindig felfedezhető közöttük, ami azt is jelenti, hogy idővel akár mindhárom egyszerre is jelen lehet. A különböző fájdalomcsökkentő terápiák célja mindig a kör megtörése valamely ponton, ettől várjuk a háttérprobléma csökkenését.

Manuális terápia alkalmazásával legfőbb célom a helyükről kimozdult csigolyák helyzetének korrigálása, fájdalmas izomfeszülések csökkentése. Az izomfeszülés nagyon makacs tud lenni: ha nem így volna akkor egyszerű nyújtásokkal mindenki karban tudná tartani saját magát. Néhány hete vagy hónapja fennálló eltérések esetén már kialakult az a bizomyos körfolyamat, melyben a kötőszöveti és izomfeszülések csökkentése az egyik legnehezebb feladat. Itt ugyanis mélyre, gyakran több cm mélységig kell hatni a feszülő szövetekben. Még nehezebb dolgunk van, ha a feszes szövet nyomásra még fájdalmas is.

Ilyenkor érdemes kiegészítő kezelési módszerek után néznünk. A lökéshullám terápia célszerű választás lehet: mechanikus módon, kis ütésekkel gerjeszt hullámokat, melyeket a kezelést végző terapeuta olyan erővel és olyan irányban alkalmazhat, ahogyan célszerűnek látja. Másodpercenként akár 15 lökést is használhatunk, ilyen gyorsan és egyenletesen kézzel lehetetlen dolgozni.

Az ütések ereje egyforma, terápiás szempontból ez központi kérdés. Mivel gépről van szó, a páciens is tudja hogy lazíthat, mert nem kell hirtelen változó hatástól tartania (mint amikor a terapeuta keze megcsúszik). Így a szövetekben sokkal könnyebb mélyre hatni, a több ezer lökés szépen ellazítja a szöveteket. A feszülés a kezelés alatt vagy megszűnik, vagy annyira lecsökken, hogy utána a hagyományos fogásokkal és nyújtásokkal még hatásosabbak lehetünk. Mindezek után a csigolyák vagy más ízületek helyzetének korrigálása sokkal könnyebb és a javult állapot is tovább tart.

Gyulladás esetén az érintett területen gyorsan apró meszesedések alakulnak ki és a keringés is megváltozik. Akut gyulladás (az első 2 hét) alatt a terápia nem alkalmazható, de ezután már nagyon is érdemes gondolni rá. Az ütések által keltett hullámok letördelik a mészdarabkákat, javítják a mikrokeringést, lazítják a szöveteket, a fájdalmat szállító idegrostokat is befolyásolják és bizonyítottan fokozzák a kollagén-termelést.

A lökéshullám terápia önálló eljárásként lett kitalálva, de nem csak ez a felhasználási mód létezik.

Szerintem sokkal jobb minőségű lehet a manuális terápia ha lökéshullámmal és más, önálló eljárásként is alkalmazható módszerekkel (tape terápia, laser, hidegterápia) egészítjük ki. A komplexebb terápia mindig jóval hatásosabb és magasabb minőséget biztosít, mint a csak egyfajta kezelés.

(Kares jelenleg több millió forintos lökéshullám gépet tesztel és ezzel végez kezelést. Ezért kértük fel a cikk megírására. Aki szeretné kipróbálni, keresse fel bátran - a szerk.)

 

Váradi Károly
sport.manualterapia@gmail.com
 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!