SMS nyak

2015-12-11

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Nem gondolnád, hogy itt tényleg az SMS-ről van szó, vagyis a szöveges üzenetekről, amiket görbült nyakkal nyomogatott egész nap a sok zombi, amíg megváltásként megjelentek az okostelefonok - így most már képernyőt simogatnak görbült nyakkal. A dolog nem csak az értelmi képességeknek "hasznos", hanem egészségügyi problémákat is okoz!


Néhány éve jelent meg a kifejezés az egészségügyben és a hétköznapi életben egyaránt. Ahogy halad a világ, újabb és újabb panaszokat, betegségeket kell elnevezni abból a kellemtelen okból kifolyólag, hogy csodálatos, egyre fejlődő életmódunk újabb és újabb panaszokat generál. 

Első hallásra számomra is furcsa volt az SMS nyak kifejezés. Aztán kicsit jobban belegondoltam. Az első tenisztornát 1876-ban rendezték. Igen valószínű, hogy csak jóval ezután fogalmazta meg valaki a teniszkönyök kifejezést ami ma teljesen természetesen hat, ráadásul javarészt már nem is a teniszezőket érinti. 

Az SMS nyak a nyaki gerincszakasz és a háti szakasz felső (lapockák közepéig tartó) harmadának rossz helyzetben való tartása miatt alakul ki. Mérések szerint a 4-5 kg súlyú fejünk 60 fokban való előre hajtása – ami nagyjából megfelel az általános telefonnézegető pozíciónak - 25-30 kg plusz teher viselésére kényszeríti a porckorongokat és jelentős túlterhelést alakít ki a kisízületekben, a szalagrendszerekben és természetesen az izmokban is.
 

Lehetne még ragozni ezt a témát, felsorolni sok panaszt, amit ez a fejtartás okoz, de ez a cikk nem ezért született. Egyetlen gyors Google kereséssel elérhetőek az ilyen információt. Szokásunkhoz híven mi nem csak ismertetni akarjuk a problémát, hanem útmutatást szeretnénk adni a megoldáshoz.

A nyaki gerinc ilyen jellegű megváltozása nem az okostelefonok vagy a tabletek miatt van, hanem a használatuk során felvett pozíciótól. (Vagyis miattuk van - a szerk.) Könyvolvasás miatt ugyanígy kialakulna. (Ha olvasnának az emberek egyáltalán, és egész nap azt csinálnák - a szerk.) A mai életmód csupán elterjesztette és felgyorsította a folyamatot. 
 
Korábban is volt ilyesmi, nem hivatalosan irodai testtartásnak hívtuk, ami szintén gyakoribbá vált a notebookok elterjedésével. Sőt, még ettől korábban is előfordult hasonló panasz, amit a népnyelv „banyapúp”-nak hív. Férfiak esetében mi lehet a neve? 
 

Ezt nem tudom. Ugyanúgy fejfájásokat, nyaktáji fájdalmakat és a felső háti szakasz panaszait okozza.

Sajnos általában a mozgásszervi irányultságú szakorvosok sem tudják, hogy jó eséllyel van erre megoldás, mert nem tanítják nekik. Ők általában addig jutnak el, hogy felismerik a gerinc ilyen irányú pozícióját, ezzel megvan az ok és szedjen gyógyszert a beteg. 

A - gyakran mechanikus - okot kellene azonban kezelni. Az érintett terület megfelelő lazításával, speciális kezelőfogások alkalmazásával, majd az egyénre szabott gyakorlatok betanításával, a probléma túlnyomó többségben igen jól kezelhető, majd a javult állapot évente 1-2 kontrollfoglalkozást beiktatva fenntartható.

Még az ebben a helyzetben funkcionálisan blokkolódott, így hátra hajtás közben hátrafelé nem mozduló csigolyák is mobilizálhatók, bennük az akár az agyi vérkeringést rontó feszességek csökkenthetők! 
 

Ilyen módon tehát az előre hajtott fejtartás összes hatása ellen dolgozunk, közöttük a nyaki porckorongsérv ellen is. 
Mi a megoldás? Ha már a telefont baszkuráljuk egész nap, legalább azt emeljük fel, ne a nyakunkat hajtsuk le. Másrészt érdemes felkeresni szakembert, aki speciális módszerekkel el tudja érni, hogy újra normális legyen a testtartásunk. 
 
Kares

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!