Strongman Champions League 2011. – Döntő behavazva

2012-02-15

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Nagy Ákos az egyetlen hazai színekben versenyző profi strongmanünk a 11. helyen végzett a Strongman Champions League Szarajevóban megrendezett fináléjában, így a 2011-es évet a 14. helyen zárta az SCL világranglistáján.Nagy Ákos beszámolója:

„Azt hiszem ilyen kalandos versenyem  nem volt még soha. Az eredeti dátum még december eleje volt, aztán két másik decemberi dátum után lett január, majd a végén február, a helyszínből pedig Kijev helyett Szarajevó. Megszokott dolog a sportágunkban, hogy a dolgok gyorsan változnak, de ennyi bizonytalanságot egy verseny körül sem tapasztaltam még, amióta a profik között versenyzem.Még decemberben megbeszéltük edzőmmel Darázs Ádámmal, hogy nem készülök külön a döntőre, nekem sokkal fontosabb már a 2012-es szezon alapozása. Ezért nem időzítettünk külön formát, nem pihentem rá,  szerdán még kőkemény láb edzést nyomattam, majd a múlt hét csütörtökön repültem el Szarajevóba.

Az eredeti forgatókönyv szerint a pénteki nemzetközi sajtótájékoztató után, szombat délután lett volna a verseny. Azért csak lett volna, mert a rendkívüli havazás felülírt minden emberi számítást. Pénteken 24 óra alatt közel másfél méter hó esett, ami miatt gyakorlatilag megbénult Szarajevó.

Az ellenfelek:
Zydrunas Savickas
Katona Ervin
Tomi Lotta
Jimmy Laureys
Kontstantin Ilyin
Martin Wildauer
Jean Francois Caron
Gregor Stegnar
Lauri Nami
Agris KazelniksA verseny lebonyolítása világszínvonalú volt, a helyszín a Zetra Hall, ahol 1984-ben az olimpiai jéghoki versenyeket is rendezték. A hősmérséklet is inkább jobb lett volna a jégkorongosoknak, a csarnokban 10 fokot mértek, ami erősember szempontból és a nézőknek is nagyon kemény volt!

„Én még a sajtótájékoztatón a 7. rajtszámot húztam, ez jó is meg nem is, mert nem nekem kellett kezdenem az első számot, a kamionhúzást, abból a szempontból rossz, hogy tudtam, így gyakorlatilag csak pár percem lesz a második versenyszám, a rönknyomás előtt pihenni.
A kamion egy 25 tonnás csőrös szörnyeteg, amivel még nem is lenne gond, mert ebben a mezőnyben mindenki húzott már ekkorát, a feladat nehézségét a csarnok viszonylag puha „rekordtán” burkolata adta, amibe rendkívüli módon tapadtak az óriás szerelvény kerekei!

A 11 fős mezőnyből összesen 4-en tudták a 75 másodperces szintidőn belül behúzni a szerelvényt, köztük Savickas, Katona Ervin és Tomi Lotta.

A rönknyomás kezdősúlya 140 kiló volt, az elmúlt hetek edzésein nem mentem fel ekkora súlyra, mert csak alapozunk, edzésen idén nem voltam 125-nél feljebb. Ennek ellenére elsőre simán kinyomtam, bár a kilökésnél éreztem, hogy a lábamat „megette” a kamionhúzás. 150-et kétszer sikerült felvennem, de már nem maradt elég erő a futőművemben, hogy meg tudjam lökni, így 140-en zártam 10. helyen a számot. Savickas ebben a számban 215-kilóval új világcsúcsot nyomott! Elképesztő volt látni közelről!!!!

Koffercipelés, két darab szimpatikus 150 kilós vaskoferrel, 25 méter és vissza. Az első 25 méterrel semmi gondom nem volt, aztán jött a savasodás…. És a tenyerem is leszakadt, nem tudtam befejezni a számot úgy, ahogy szerettem volna, Így is megelőztem ebben a számban Agris Kazelnikset is….

Jött az előre tartás, 2x12,5 kilóval időre - ebben számban sem végeztem az utolsó helyen,
összességében elég jól ment, bár a hátam begörcsölt a végére.

Felhúzás, autóval. A súlyt a verseny előtt személyesen „BigZ” azaz Zydrunas Savickas állította be, amivel túl könnyűnek érezte, így az orral állt be a keretbe az autó, benne 2 fő, Zydrunas 370-re saccolta a súlyt. Ez a szám nagyon megfogta a mezőnyt, mindössze 6-an tudták teljesíteni. Sajnos megint begörcsöltem, ezúttal is a derekam, ebben most nem volt érvényes kísérletem.

Kőgolyópakolás, 120-140-160-180-200kg-os golyókkal, az első golyó 170cm re, a második 160-ra és így tovább…. Nagyon felszívtam magam az első golyóra, ez ment is simán, aminek nagyon örültem, a 140-est raktam, amikor a vádlim görcsölt be, a golyó pedig az arcomba esett! A számot a 10. helyen zártam, amivel nagyon nem vagyok elégedett, nagyon bosszantott.

Két éve versenyzek a profik között, és ez volt a második SCL finálém. Összességében boldog vagyok, hogy ott lehettem a világ legjobbjai között, ismét rengeteget tanultam. „

Az Strongman Champions League 2011-es világbajnoka a szerb színekben versenyző, Katona Ervin lett,. A szabadkai erősember összesítésben megelőzte a többszörös világbajnok Zydrunas Savickast és az idei VB. 4. helyezett Laurence Shalalei-t is.

A versenyt február 27-én, este láthatjuk majd az Eurosport műsorán.

A célom, hogy az idén is SCL döntős legyek…, de addig még nagyon sok edzésmunka, vér és veríték van hátra!

Következő, immár a 2012-es idei profi szezon első nagy versenyem várhatóan a németországi FIBO Strongman Classic lesz.

Ezen kívül gőzerővel dolgozunk azon, hogy 2012-ben Budapesten rendezzünk egy olyan világszínvonalú strongman versenyt, amilyen az 1988-as budapesti World Strongest Man óta nem volt Magyarországon.”


 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!