Szabad-e rögtön testépítéssel kezdeni a sportolást?

2014-04-07

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Nehéz elképzelni, de a testépítés nem csak egyetlen sport. Nem zárja ki másféle sportok művelését. Annyira, hogy a testépítésben sokkal jobbak az eredmények, ha valakinek már van múltja más sportágban.

 

A gyerekek utálják a hideg vizet és utálják a szülőt is, amikor 5-6 évesen úszás órára kell menni. Az izomlázat, a fájdalmakat sem szeretik, amit a kézilabda, a kung-fu vagy a korcsolyázás okoz - és talán egész életük folyamán rejtve marad előttük, mekkora segítséget is kaptak az erőszakosnak tartott szülőktől. Sok szülő pedig a sérülésektől félti gyermekét, ezért nem engedi sportolni, miközben fogalma sincs, mennyivel nagyobb hátrányt jelent sportok nélkül felnőni. Nincs eleve elrendelve, ki lesz a testnevelés órán a kedvenc és kit fog mindenki cikizni az ügyetlensége miatt!

Sokan nem is gondoják, de a testépítés szemszögéből elengedhetetlenek a gyermekkori sportok, vagy legalábbis hatalmas előnyt jelentenek. (Nem sok testépítő bajnok van, akinek a testépítés volt életében az első sportág.).

Hány évesen érdemes elkezdeni a testépítést? Igazán egzakt választ nem adhatok erre a kérdésre, inkább azt mondom, az alap edzettség, a testtudat, a mozgáskoordináció fejlettsége kell hogy eldöntse, van-e már helye a súlyzózásnak az életünkben. 

A súlyzós edzés során mindig a maximális terhelést keressük. Vagy ismétlésszámban, vagy kg-ban, vagy intenzitásban. A lényeg a múlt heti teljesítményünk túlszárnyalása. Ha ilyen a mentalitásunk, akkor már joggal tartjuk magunkat hobbi sportolónak. A sport nem az utolsó dolog az életünkben: van amit hajlandók vagyunk feláldozni érte. Nemes hozzáállás, de ne az egészségünk legyen, amit feláldozunk! 

Meg kell érteni, hogy a sportoló szintet el is kell érni előbb. Ehhez meg kell tanulni például a megfelelő technikát, azaz edzeni, ami nem megy egyik napról a másikra. 

Gyógytornászként a praxisomban és az edzőteremben egyaránt találkoztam már olyan fiatalokkal/középkorúakkal, akik szó szerint nem tudták elkülöníteni egymástól az előre és oldalra emelést: nem tudták a könyökhajlítást stabil, majd elmozduló felkarral végezni –még diktálás mellett sem.

Hogyan lehetséges ez? Nem volt megfelelő a testtudatuk.

Nyilvánvaló, így kijavítani is szinte lehetetlen a rossz, ízületgyilkoló mozdulatokat. Rosszabb esetben normálisnak tartják a fájdalmakat, azt hiszik, így jó. Jobb esetben megpróbálják máshogy végezni a fájdalmas mozdulatot, de sajnos gyakran ez sem jár sikerrel, mert még a főbb ízületeiket sem tudják izoláltan mozgatni. Gondoljunk bele, mi történhet a teljes test összehangolását igénylő gyakorlatoknál!

Így okozhatunk eltökéltségünk, tenni akarásunk ellenére problémákat saját magunknak. Nem hiszem el, hogy a 90 fokig hajlított, súlyzó alatt tartott könyökkel szárnycsapkodók nem látják, mennyire máshogy végzi a többség az oldalemelést. Tipikus eset, hogy egy komolyabb testépítő az orruk előtt végzik szabályosan a gyakorlatot, de ők nem utánozzák le a helyes technikát, hanem rángatóznak. Fejletlen testtudatuk miatt nem képesek kijavítani a mozdulatot.

Mit tehetünk, ha a gyermekkori sportok valamilyen okból kimaradtak az életünkből?

Akinél ez a sajnálatos helyzet, ne akarjon rögtön hardcore testépítővé válni, az első kitűzött cél legyen inkább a hobbisportolóvá válás.

Mindegy milyen sportot választunk, de fontos, hogy mindig legyenek kitűzött, elérendő célok! Ez fogja megkülönböztetni a hobbisport szintjét a nagymama-úszástól. Hetente 2x1-1,5 óra focizás is belefér ebbe a kategóriába, de csak akkor, ha mindenképp megtartjuk ezeket az alkalmakat, és nem kocsmázás a vége.

Gyermekeinkkel pedig mindenképp próbáltassunk ki minél többféle sportot, ha egyik sem ragadja meg őket igazán, akkor se adjuk fel a keresést, minden egyes edzés építi a testtudatot, így hozzájárul az egészségesebb élethez.

 

 Kares

sport.manualterpia@gmail.com


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!