Szilvi konyhája: Gyúrósok Tonhalas Fasírtja
Tudnotok kell, hogy utálom a halat. De a tonhal saját kis levében, feldarabolt állapotában még helyet kap a konyhámban, de nem lesznek vele számos receptek. Inkább próbáltam praktikus, jól variálható dolgot kitalálni, és ha már összekentem a kezecskémet és a konyhámat AZZAL a büdös valamivel, így egyből 4 féle formátumban is teszteltem az alapreceptet és a változatait. Azért gondoltam valami fasírt jellegűre, mert így könnyű adagolni és hidegen is burkolható.
Gyúrósok Tonhalas Fasírtja:
390g tonhal (legolcsóbb darabos konzervből 3 dobozzal)
125g rizs ( 1 zacskó barna rizs, de bármilyen jó)
4 db. tojás fehérje
1 db. tojás sárgája
Só, bors, petrezselyem, esetleg fokhagyma
--------------------------------------------
Fehérje: 104.41
Szénhidrát: 102.67
Zsír: 10,46 (ez 2,81re csökkenthető, sárgája nélkül)
Idő: 20-30 perc
A rizst sós vízben megfőzzük, majd egy tálba öntjük, ahol összedolgozzuk a tonhallal a fűszerekkel meg a tojásokkal. Lapos, kb. 4-8 cm átmérőjű pogácsákat formálunk belőle, és meleg serpenyőben megsütjük.
Mivel semminek nem kell főni vagy sülni, ezért annyi olaj elég a sütőbe, mintha rántottát csinálnánk. Egy dologra kell figyelni, a nedvességet nyomkodjátok ki jól a rizsből eleve, majd a gyúrás közben a pogácsákból is, mert könnyen szétesik. Ezt amúgy a víz hatékonyabb kinyomásával, és több tojás hozzáadásával meg lehet akadályozni.
TIPP: hagyjátok a formázgatást a fenébe, a masszát úgy ahogy van, öntsétek a serpenyőbe, és rántottának süssétek meg. Király úgy is :)
Változatok :
Olaszos Fasírt:
A fenti recept annyi módosítással, hogy egy kis konzervnyi paradicsompürét és oregánót adunk a masszához, így sütjük ki.
Zöldséges Fokhagymás Tonhalas Fasírt:
A fenti recept annyiban módosul, hogy tetszőleges főtt zöldséget összenyomogatva hozzákeverünk a masszához. Ezt fűszerezhetjük fokhagymával, ami remekül illik a zöldségekhez. Én 100g fagyasztott karfiolt dobtam a rizs mellé a sós lébe, és együtt szépen megfőttek, nem szöszöltem vele külön. De bármilyen más raktáron lévő zöldséggel is finom.
Mexikói Erő Fasírt:
A fenti recepthez kukoricát és apróra vágott paprikát (akár csípőset is) adunk, egy pici piros arany, vagy erős pista, egy kis plusz bors és fokhagyma, és már mehet is a serpenyőbe!
Az olaszos és a zöldséges került fotózásra, és az Uram által tesztelésre. Még él, és azt mondja mindegyik finom volt (már lassan 4 hete gyúrok, merne mást mondani :D)
Amúgy nem a legdekoratívabb kaja, de finom, és tényleg a végtelenségig lehet módosítani.
Első kép a massza összekeverése előtt, második pedig a végeredmény (A sötétebb az olaszos, a világosabb a zöldséges):
Szilvi
Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!
Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!