Szilvi konyhája: Gyúrósok Tonhalas Fasírtja

2010-01-13

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A tonhalkonzerv egyszerű, olcsó és jó tápértékű kaja, ezért a barátunk - sőt Szilvi megmutatja hogy egész komoly kaját is lehet belőle csinálni!



Tudnotok kell, hogy utálom a halat. De a tonhal saját kis levében, feldarabolt állapotában még helyet kap a konyhámban, de nem lesznek vele számos receptek. Inkább próbáltam praktikus, jól variálható dolgot kitalálni, és ha már összekentem a kezecskémet és a konyhámat AZZAL a büdös valamivel, így egyből 4 féle formátumban is teszteltem az alapreceptet és a változatait. Azért gondoltam valami fasírt jellegűre, mert így könnyű adagolni és hidegen is burkolható.

Gyúrósok Tonhalas Fasírtja:

390g tonhal (legolcsóbb darabos konzervből 3 dobozzal)
125g rizs ( 1 zacskó barna rizs, de bármilyen jó)
4 db. tojás fehérje
1 db. tojás sárgája
Só, bors, petrezselyem, esetleg fokhagyma
--------------------------------------------
Fehérje: 104.41
Szénhidrát: 102.67
Zsír: 10,46 (ez 2,81re csökkenthető, sárgája nélkül)
Idő: 20-30 perc

A rizst sós vízben megfőzzük, majd egy tálba öntjük, ahol összedolgozzuk a tonhallal a fűszerekkel meg a tojásokkal. Lapos, kb. 4-8 cm átmérőjű pogácsákat formálunk belőle, és meleg serpenyőben megsütjük.
Mivel semminek nem kell főni vagy sülni, ezért annyi olaj elég a sütőbe, mintha rántottát csinálnánk. Egy dologra kell figyelni, a nedvességet nyomkodjátok ki jól a rizsből eleve, majd a gyúrás közben a pogácsákból is, mert könnyen szétesik. Ezt amúgy a víz hatékonyabb kinyomásával, és több tojás hozzáadásával meg lehet akadályozni.

TIPP: hagyjátok a formázgatást a fenébe, a masszát úgy ahogy van, öntsétek a serpenyőbe, és rántottának süssétek meg. Király úgy is :)

Változatok :

Olaszos Fasírt:
A fenti recept annyi módosítással, hogy egy kis konzervnyi paradicsompürét és oregánót adunk a masszához, így sütjük ki.

Zöldséges Fokhagymás Tonhalas Fasírt:
A fenti recept annyiban módosul, hogy tetszőleges főtt zöldséget összenyomogatva hozzákeverünk a masszához. Ezt fűszerezhetjük fokhagymával, ami remekül illik a zöldségekhez. Én 100g fagyasztott karfiolt dobtam a rizs mellé a sós lébe, és együtt szépen megfőttek, nem szöszöltem vele külön. De bármilyen más raktáron lévő zöldséggel is finom.

Mexikói Erő Fasírt:
A fenti recepthez kukoricát és apróra vágott paprikát (akár csípőset is) adunk, egy pici piros arany, vagy erős pista, egy kis plusz bors és fokhagyma, és már mehet is a serpenyőbe!

Az olaszos és a zöldséges került fotózásra, és az Uram által tesztelésre. Még él, és azt mondja mindegyik finom volt (már lassan 4 hete gyúrok, merne mást mondani :D)
Amúgy nem a legdekoratívabb kaja, de finom, és tényleg a végtelenségig lehet módosítani.

Első kép a massza összekeverése előtt, második pedig a végeredmény (A sötétebb az olaszos, a világosabb a zöldséges):


 

Szilvi


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!