Hogyan tudsz edzeni, ha fáradt vagy?

2019-07-12

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Van olyan, hogy az ember fáradt, meg olyan, hogy hullafáradt. Az előbbi még csak-csak kezelhető mentális fókusz fokozóval, a második eset azonban már kemény dió.

 
 
 
Kétféle ember van: az elfoglalt meg a kevésbé elfoglalt. Elfoglalt emberekkel előfordul, hogy sokat dolgoznak, esetleg fizikai munkát végeznek, de még az is, hogy keveset alszanak.
 
Ilyen esetekben az edzés szinte lehetetlennek tűnik: lemegyünk a terembe, gynegék vagyunk, magunkat alig bírjuk megmozdítani, nemhogy a súlyt és általában az embernek kedve sincs. 
 
De még ha van is, vagy nagyon nagy akaraterővel összeszedjük magunkat, sehogy nem akar menni, szinte lehetetlennek tűnik a nagy súlyok leküzdése.  (Van, hogy még a Superhero sem segít.) Vagy legalábbis le akar szakadni mindenünk, így veszélyesnek tűnik.
 
Igazunk van: az is.
 
Mindenki tudja, hogy megfelelő pihenésre és mentális állapotra van szükség. Ha ez nincs meg, nem csak fizikailag nem tudunk teljesíteni - azaz nem csak az izmaink fáradtak - hanem idegrendszerileg sem.
 
Nem jó a mozgáskoordinációnk, nem jó az agy-izom kapcsolat és minden a "vezérlőrendszerben" is azt hozza, hogy nem tudunk nagy súlyt biztonságosan kezelni.
 
De nem csak magával a nagy súly koordinálásával van a gond, hanem azzal, hogy fáradtan egyszerűen képtelenség "agyilag" odafigyelni.
 
Ezt pedig leánykori nevén abszolút sérülésveszélynek hívjuk.
 
Fáradtan nem szabad nekiállni egy nagysúlyos edzésnek. A krónikus fáradtságban szenvedőknek pedig abszolúte tilos.
 
De van megoldás, ami szerencsére nagyon egyszerű: végezzünk nagy súlyos helyett nagyon lassú, nagyon koncentrált edzést.
 
Vegyük vissza bátran a súlyokat minimálisra. Végezzünk minimum 10 ismétlést 3-5 másodperc negatív és pozitív szakasszal, végig keményen veszítve az izmot, a csúcsösszehúzódásnál plusz extra ráfeszítéssel.
 
Innentől teljesen mindegy, mennyire kicsi súlyt használunk, mindenképpen maximális izommunkát fogunk végezni. (Más kérdés, hogy eleve hasonló koncetrációval kellene edzeni.)
 
Pár sorozat után két dolog történhet: vagy magunkhoz térünk és rá tudunk menni nagyobb súlyra, vagy a hullafáradtságunk ellenére maximákisan intenzív edzés tudunk végezni kis súllyal. Aki nem edz koncentráltan, annak még külön hasznos is ez.
 
Ha hullafáradtan muszáj edzeni, akkor sincs veszve semmi: a lényeg, hogy ésszel csináljuk. A fenti módszerrel pedig nem csak hogy hatékonyan le tudunk edzeni, hanem a sérülést is garantáltan elkerüljük.

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!